Възможно ли е да има щастлив живот без пари? - втора част

Възрастна германка живее без пари от 16 години и казва, че никога не е била по-щастлива


Повечето от нас вероятно биха могли да изкарат един цял ден без да похарчат никакви пари. А една седмица? Какво ще кажете обаче за шестнадесет години? Точно толкова дълго живее без пари 69-годишната баба на 3-ма внуци Хайдемари Швармер. Одисеята на Хайдемари е разказана в документалния филм "Живот без пари" на режисьорката Лин Халворсен, който вече се върти по цял свят и също е наличен и на DVD.


През 1996г, Хайдемари Швармер, която е бивша учителка и психотерапевтка, решава да се опита да живее без пари за една година, като експеримент. Тя е преминала през множество лешения като дете, понеже била от бежанците, които бягали от руските сили по време на Втората световна война. Семейството й се спасило с бягство през тогавашната Източна Прусия и в крайна сметка стигнало до Германия без пукната пара. Затова Хайдемари винаги изпитвала състрадание и съпричастност към бездомните хора в град Дортмунд, където се установила да живее като възрастна.

Две години преди да започне да живее изцяло без пари, Хайдемари отворила малък суап магазин, където хората можели да си обменят стоки и услуги. Начинанието се оказало толкова успешно, че дало увереност на възрастната дама да направи решителната крачка, и така тя напуснала работата си, раздала всичките си вещи с изключение на това, което може да се събере в един куфар или раница и се изнесла от къщата, където живеела под наем. Пред Austrian Times Хайдемари казала, че е била "недоволна от алчното консуматорско общество", което виждала около себе си.

Тя признава, че повечето й приятели били объркани от нейното решение, а двете й пораснали дъщери били направо шокирани (макар че с течение на времето приели начина й на живот). И така Хайдемари заживяла номадски живот, като търгувала градинрски умения или чистене, а понякога и терапевтични процедури, в замяна на храна и място, където да преспи. Установила , че това е освобождаващо: "Животът без пари ми даде истински стойностно ежедневие, вътрешно богатство и свобода."

Хайдемари вече е написала три книги за своите преживявания. Първата й книга "Експериментът Звездни пари" се оказала много успешна, а всички доходи от нея били раздадени на хората на улицата в монети от по 5 марки (марката е Германската валута преди въвеждането на еврото). Следващите й книги стават също много популярни, а печалбата отново бива дарена за благотворителни цели.

Режисьорът Халворсен казва пред Yahoo! Shine, "уникалната устория на Хайдемари ме мотивира да създам филм, който да накара хората да се замислят за тяхната собствена зависимост от парите и вещите." И обяснява: "Този филм не те учи как да живееш без пари, а показва портрет на една жена, която е направила много смел и вдъхновяващ избор."

Източник: /shine.yahoo.com/

Трейлър на документалния филм "Living Without Money"



Вижте историята на още едно семейство, което си живее щастливо без пари.

Вижте и тази история: Живота може да бъде хубав, даже когато нямаш пукната пара в джоба

-

-