Черният континент празнува 50 години свобода

През 2010 година 16 африкански държави ще отпразнуват 50 годишнината от своята независимост от колонизаторите. Половината от тези държави ще празнуват през август. С тази статия искам да изразя своята съпричастност към борбите и победите на тези африкански народи и да им пожелая повече мир, свобода, успехи и просперитет в бъдеще. За всяка от държавите споменавам по някой и друг интересен факт, но горещо препоръчвам на всички да се поинтересуват и да попрочетат повечко - Черният континент има уникална история и култура! Ето ги и държавите, които ще празнуват 50-годишна свобода през 2010г:

Камерун - страната получава своята независимост от Франция на 1 януари 1960г. Има една от най-добре развитите икономики в Африка, произвежда и изнася големи количества нефт, какао, кафе, банани, памук и естествен каучук. Камерун е наречена „ Африка в миниатюра“ поради своето природното богатство (включва плажове, пустини, савани, джунгли и планини) и културно разнообразие. Любопитно: В Камерун основно ядене е вечерята, обядът и закуската понякога може да се пропускат, но вечерята - никога!

Тогоанска република - става независима от Франция на 27 април 1960г. В продължение на цели 200 години Того и околните територии са били основен източник на роби за Европа, поради което целия регион е получил названието "робския бряг". В началото на 21 век в Того на 100хил. души се падат само четирима лекари. Любопитно: Въпреки силното влияние на християнство и исляма цели 51% от населението на Того е запазило традиционните си, местни религиозни вярвания.

Сенегал - обявен за независима република на 20 август 1960г. Любопитно: Сенегал е родината на музикалния стил mbalax и на музиканта, който го популяризира - Юсу Н'Дур (Youssou N'Dour).

Мали - независимост от Франция на 22 септември 1960г. Мали е една от най-големите държави в Африка и е на 24-то място в света по площ. Въпреки това е една от най-бедните държави в света, като 65 % от нейната площ представлява пустиня или полупустиня. Любопитно: Република Мали е родината на догоните (научете повече за тях, заслужава си).

Мадагаскар - обявява независимост на 26 юни 1960г. Мадагаскар е дом на 5% от световните видове растения и животни, като 80% от тези видове са ендемични (не се срещат никъде другаде). Любопитно: Паричната еденица на Мадагаскар не се дели нито на 10, нито на 100 по-малки еденици.

Демократична република Конго (бивш Заир) - независимост от Белгия получава на 30 юни 1960г. Територията на държавата е била частна собственост на белгийския крал Леополд II в продължение на 20 години, за което време милиони местни жители са загинали, а цели области са били обезлюдени, поради зверската експлоатация от страна на белгийците. Любопитно: На източната граница на Конго се намират 3 от Големите Африкански езера - Албърт, Едуард и Танганайка.

Сомалия - независимост от Великобритания на 26 юни 1960 и от Италия на 1 юли 1960г. Любопитно: Фасулът в Сомалия се сервира с масло и захар.

Република Бенин - независимост от Франция на 1 август 1960г. В миналото държавата се е наричала Дахомей и е била известна като „малката черна Спарта“ сред европейските наблюдатели и коментатори, защото сред местното население силно се е наблягало на военната подготовка. Имало е дори отряди от жени-воини, които се наричали Ахоси или „нашите майки“ на езика Фонгбе. Любопитно: Смята се, че "Вуду" магиите произхождат от Бенин, а чак по-късно чрез робите са пренесени в Бразилия, Карибите и части от Северна Америка.

Република Нигер - независимост от Франция е обявена на 3 август 1960г. Нигер няма излаз на море и се намира в една от най-сухите части на Сахара. Любопитно: За разлика от наши дни, преди 5 000 години Сахара и земите на днешен Нигер са били покрити от плодородни равнини. Там са съществували древни култури, занимаващи се със земеделие и животновъдство. Оставените от тези цивилизации рисунки свидетелстват за развито общество, опитомило различни видове животни, изработвало колесници и керамични съдове. Най-старите такива изображения са на възраст от около 12 000 години.

Буркина Фасо - обявява независимост от Франция на 5 август 1960г. Откритите в северозападните части на Буркина Фасо оръдия на труда свидетелстват, че страната е била населена още преди 14 000 години от ловци и събирачи. Любопитно: Образованието в Буркина Фасо е безплатно и задължително до 16-годишна възраст.

Кот д'Ивоар - обявена независимост от Франция на 7 август 1960г. Страната е на първо място по производство на какао в света (близо 40% от международния износ). Любопитно: Официално е забранено да се превежда името на страната Кот д'Ивоар на други езици.

Чад - независимост от Франция получава на 11 август 1960г. Страната е наречена на едноименното езеро, разположено в западната и част. Чад е петата най-бедна държава в света. Около 80% от населението живее под линията на бедността. Любопитно: Територията на Чад е изключително богата на археологически обекти, датиращи от дълбоката древност. Някои находки са на възраст над 4 000 години.

Централноафриканска република - обявява независимост от Франция на 13 август 1960г. Централноафриканската република е една от най-бедните държави в света, и е сред десетте най-бедни в Африка. Любопитно: Според списание "Еколоджист" обаче, тя заема първо място в света по устойчиво развитие.

Конго-Бразавил - независимост от Франция е обявена на 15 август 1960г. Според Световния индекс на мира държавата е на 106-то място от 144 възможни, т.е. на практика там няма мир, а е установен авторитарен режим. Ужасно: Даже в наши дни някои хора от пигмейските племена живеят като роби на представителите на племенната група Банту, които се явяват нещо като "господстваща" класа.

Габон - обявена независимост от Франция на 17 август 1960г. Габонската република е една от най-проспериращите държави в региона благодарение на малкото население, богатите природни запаси и частните чуждестранни инвеститори. Любопитно: Площта на Габон е два и половина пъти по-голяма от тази на България, но населението и е само около 1 милион души.

Нигерия - обявява независимост от Великобритания на 13 октомври 1960г. Държавата е богата е на природни ресурси и е сред 10-те най-големи износители на нефт в света. Любопитно: С население от 146 млн. души Нигерия е най-многолюдната африканска страна, и е на осмо място в света по население. Освен това нигерийската киноиндустрия произвежда близо 200 филма ежемесечно.

Мавритания - става независима от Франция на 28 ноември 1960г. Въпреки единия милион км² площ, теренът в страната е почти изцяло пустинен, на места с каменисти възвишения и скали. Освен това характерен за Мавритания е силният, сух вятър харматан, който разнася пустинните пясъци на големи разстояния и често засипва пътищата. Любопитно: Средната възраст на населението в страната е само 17,2 години.

Ето това са те - 16-те държави, които ще празнуват 50-годишна свобода. Да ви е честито, скъпи африканци!

Забележка: Снимките са от Wikipedia и са разположени произволно.
Използвани са материали от Wikipedia и CNN.
-

-