Експеримент доказва: живота може да бъде хубав, даже когато нямаш пукната пара в джоба

Снимка CNN
Англичанинът Марк Бойл (Mark Boyle) е икономист по образование. Шест години работи като мениджър на компания произвеждаща Био продукти в Бристол. Вдъхновява се от призивът на Ганди "Бъди промяната, която желаеш да видиш в света" и решава да промени живота си из основи.

"Една вечер през 2007г. с един приятел си говорехме за световните проблеми и се чудехме по какъв начин можем да ги решим" - разказва Марк в интервю за CNN. "Тогава изведнъж ми проблесна, че парите са в основата на всички проблеми - без значение дали става въпрос за експлоатация, индустриално земеделие или война - и така аз реших да проверя дали е възможно да се живее без пари."

Марк продал плаващия си дом (ориг. houseboat - б.пр ) и започнал да се подготвя за новия си живот. Пуснал обява в Freecycle (международна онлайн мрежа за безплатна обмяна на вещи втора употреба), че се нуждае от палатка, юрта, каравана или нещо друго, което да е подходящо за подслон и почти веднага получил доказателство за добрината на хората.

"В обявата споменах за каравана само на шега" - казва Марк, "не съм очаквал, че някой наистина може да ми даде. Но ето че се намери една жена, която притежаваше стара каравана. Не я използвала вече, а било скъпо да я поддържа и така, тя решила да ми я даде". По този начин той си подсигурил покрив над главата, а караваната откарал в една ферма за натурална продукция (organic farm). В тази ферма Марк се хванал да работи като доброволец по 3 дни в седмицата, в замяна на пространство за живеене и правото да отглежда зеленчуци и плодове за собствена употреба.

След това негов приятел му направил обикновена печка на дърва от стара газова бутилка, за да има с какво да отоплява караваната. Освен това Марк инвестирал в соларни панели за слънчев бойлер и в ремарке за велосипеда си. Последните пари, които му останали решил да вложи за основаването на justfortheloveofit.org - социална онлайн мрежа за споделяне. Тази мрежа работи на принципа когато някой се нуждае от нещо просто да го поиска, а други хора да го предоставят безплатно. Понастоящем сайтът има 17 882 регистрирани потребители от 131 държави, които си обменят техника, умения и др.

И така вече с напълно празни джобове (нямал дори ключове, защото бил решил да не заключва караваната и да се доверява повече на хората) Марк бил напълно подготвен да започне своя експеримент. Целия му живот бил на път да се промени.

"В началото ми беше много трудно" - признава Марк. "Ако се замислите само колко е стресиращо да се местиш в нова къща или да започваш нова работа, представете си какво е да промениш всичко в живота си изведнъж. Но след няколко месеца вече ми стана лесно - успях да променя навиците си".

18 месеца по-късно Марк все още живее без пари. Въпреки че се е преборил с доста предизвикателства през тези месеци и невинаги му е било лесно, той споделя пред CNN, че наистина му харесва да живее по този начин. Също така казва, че никога не се е чувствал по - щастлив и доволен.

Още подробности от източника /CNN/

Вижте и този материал:  Отвъд парите: Истинският независим живот
-

-