Фризьори – доброволци дариха час на бездомници


Шестима фризьори - доброволци се включиха в инициативата на сдружение „Възход за Варна” - Дари час на бездомник! Направи значим един човек!”.  

В навечерието на Международния ден на доброволеца фризьорите отделиха два часа от работния си ден, за да подстрижат и поговорят с 18 души от Дома за временно настаняване на бездомни и социално слаби във Варна. Целта на първата по рода си инициатива в морския град е да помогнем на хората в нужда да променят сами живота си към по-добро. Това няма да стане с една прическа, но може да е началото на още едно добротворство.

 
Около 40 души са настанени в дома на ул. „Петко Стайнов”, повечето от които са без покрив, с хронични заболявания и без доходи. Порция храна получават веднъж дневно от понеделник до петък от Социалния патронаж. Доброволци от  „Възход за Варна” събраха дарения от консерви, хляб, плодове и топли дрехи, които бяха предоставени на ръководството на приюта.  

Даренията от храна и дрехи са нещо хубаво, но са само временно решение, оцеляване ден за ден. „На хората тук им е необходима промяна. Тя може да стане единствено и само, ако дадем личен пример, и ако десетки други отделят поне час от времето си, за да помогнат на човек в беда, според способностите и възможностите си”, заяви председателят на сдружението Чавдар Трифонов. 

 
„Дари час на бездомник! Направи значим един човек!” повлече „гребен” и вече има интерес и желание от страна на фризьорската гилдия инициативата да се превърне в постоянна.
 
Международният ден на доброволеца – 5 декември, се чества се за първи път през 1985 г. по инициатива на ООН. На този ден обществото отдава почит към хората, които с безвъзмездния си труд помагат за подобряване живота на уязвимите и нуждаещите се от помощ, с което допринасят светът да се превърне в по-добро място.

Източник: Гражданско сдружение "Възход за Варна" (vazhodzavarna@gmail.com)
-

-