Възможно ли е да има щастлив живот без пари? - първа част

Берлинско тричленно семейство вече 2 години живее само с любовта и добрата воля на другите хора и това не се дължи на икономическите трудности, а е своего рода протест срещу безумното консуматорско общество, в което живеем. Рафаел Фелмер и Ниевес Палмър са активисти, които са обявили един вид "парична стачка" и доказват на практика, че парите не са и не бива да бъдат определящо условие за щастието в живота. "Като консуматори всички ние се явяваме поддръжници на системата и затова носим отговорност, че нашето общество се е превърнало в прахосническо общество" - казва 29-годишния Рафаел пред Yahoo! Shine. "Нашата парична стачка има за цел да вдъхнови хората да обмислят и другите възможности."

Рафаел Фелмер, който е започнал да работи още от 12-годишна възраст, решава да започне своя протест, след като години наред е изкарвал хляба си в различни хотели, барове, ресторанти и офиси. През 2010г., след като се дипломирал от колежа в Хага като специалист по Европейски науки, Рафаел, заедно с двама свои приятели, започнали 15-месечно "пътуване на човечеството". То имало за цел да привлече общественото внимание към унищожаването на околната среда и многобройните прахосничества на днешното общество, включително и прахосването на храна, което е изчислено на над 1 трилион долара годишно, защото 1/3 от произвежданата храна по света се изхвърля.

Пътуването включвало возене на автостоп от Европа до Мексико без никакви пари, защото зависело само от добрата воля и излишните ресурси на други хора. Това пътуване пренесло тримата пътешественици на повече от 19 000 мили разстояние, с помощта на повече от 500 различни транспортни средства - включително и една платноходка, която пренесла триото от Канарските острови до Бразилия в замяна на работа като част от екипажа - и скоро срещнало Рафаел с Ниевес Палмър, която станала негова съпруга и забременяла по време на пътуването.

  Рафаел заедно със съпругата си Ниевес и дъщеричката им Алма Лусия, снимка Raphael Fellmer

Сега двойката, заедно с 18-месечната им дъщеря Алма Лусия, продължават да живеят почти без пари в Берлин, където извършват различни услуги, времменна и организационна работа, в замяна на място за живеене. Настанили са се в т.нар Мирна Къща Мартин Нимьолер, която приютява множество организации с нестопанска цел. (Макар Рафаел да не използва парични средства, съпругата му получава малки средства от детските помощи, които се отпускат от правителството за всички деца.)

Рафаел Фелмер сега се занимава основно с активизъм и се опитва да насочи общественото внимание към проблемът с прахосничеството и свръхпотреблението, като за целта е създал няколко организации и поддържа различни уебсайтове, като например "Революцията: В хармония със Земята". Той подържа връзка освен с двамата си другари от пътешествието, също и с мрежа от други организации с подобна насоченост. Фелмер признава, че неговия начин на живот е радикален, но обяснява това с желанието си да отправи послание. "Не е необходимо всеки да изпада в такава крайност, аз го правя за да протестирам. Ние искаме хората да се вдъхновят да мислят за промените, които могат да се направят. Има толкова много начини и пътища, по които хората могат да намалят прахосничеството и замърсяването на природата."

Едно много бързо развиващо се германско движение е за споделянето на храна (foodsharing), привържениците на което използват интернет, за да си споделят годните за консумация храни, които се изхвърлят от големите хранителни магазини. Фелмер е основал и организация, в която си партнира с водещата германска верига за доставка на био-храни, с цел да се "спасят" голяма част от хранителните продукти, малко преди да бъдат изхвърлени от магазините. Той има участие и в уебсайта foodsharing.de, който е набрал повече от 12 000 регистрирани потребители от цялата страна само за 2-та месеца откакто е създаден. Рафаел обяснява, че сайтът вече привлича и международния интерес и сега оперира на повече от 20 различни езика (Рафаел говори 6 от тях). В Съединените щати, където около 40% от храната се изхвърля всяка година (което са загуби за около 165 билиона долара), също има подобно движение на вегани, наричащи се фригани, които имат за цел именно да оползотворят тези изхвърлящи се хранителни продукти.

Други начини да се вземе участие в това, което Фелмер нарича "съвместно потребление", е да се използват популярните консултантски сайтове, или да се търсят хора, притежаващи празни къщи, които се нуждаят от дългосрочни обитатели, които да стопанисват имотите. "Ние имаме излишък не само от храна, но и от жилища", казва той. "Всичко, от което се нуждаем, вече го има, само трябва да се изградят нужните връзки между хората, които са "имащи" и тези, които са "нуждаещи се".

Даже и бащинството не е променило мирогледа на Рафаел, защото е успял да надрасне свързаните с парите безпокойства. "Децата се нуждаят от любовта на родителите си, от внимание и време, а всички други материалистически неща са абсурдни", казва той и добавя, че използваните бебешки дрешки лесно могат да се оползотворяват, също както и голяма част от храната, която се изхвърля. В Германия има стандартна медицинска помощ, но Фелмър и семейството му са успели да се договорят със зъболекар за безплатни грижи, а също и с гинеколог, когато Ниевес била бременна, като в замяна предложили градинарските си умения и грижите за ремонт и поддръжка на домовете на докторите. Ниевес имала спестени пари от предишната си работа като психоложка и с тях платила на акушерка за раждането.

Въпреки че родителите на Рафаел са широко скроени и подкрепят неговия начин на живот, той споделя че получава доста критика от други хора. "Хората са много изобретателни, когато измислят негативни коментари. Казват, че съм мързелив, че злоупотребявам и живея на чужд гърб" - разказва той. - "Но когато се поразговорим те разбират, че аз работя поне по 40-50 часа седмично по проекти, които са за благото на обществото." Рафаел се надява преди всичко, че неговата "парична стачка" ще помогне за промяна на живота на хората. "Парите са пречка за нашите мечти. Повечето хора са забравили, че е възможно да се живее и без пари, и се страхуват даже от мисълта, че могат да останат без пари, което ги превръща в роби на паричната система", казва той. "Аз се надявам, че ще вдъхновя хората да повярват малко повече в своите мечти."
Следва продължение.

Източник: /dailygood.org

Вижте и този материал: Живота може да бъде хубав, даже когато нямаш пукната пара в джоба
-

-