Тибетските мандали - свещенни рисунки от цветен пясък

Понякога човек се натъжава, когато е вложил много време и усилия, за да създаде нещо, а накрая нещото бъде разрушено. Точно това е идеята обаче на Тибетските свещенни рисунки Мандала - според монасите тяхното унищожаване символизира преходността на живота.

Снимка: San Jose Library

Пясъчните мандали са част от тибетската тантрическа традиция, и на тибетски език се наричат дул-цон-кюл-кор. Няколко монаси работят едновременно и старателно подреждат милионите песъчинки върху плоскост, което понякога отнема много дни и седмици. Самата дума "мандала" означава "кръг" на санскритски и представя космограмата на Буда или бодисатвата, а самото изображение включва различни геометрични фигури и различни будистки духовни символи. Пясъчните мандали са вид приспособление за помиряване на хората с духовния свят и служат за благословия на земята и нейните обитатели, а за самия монах, който участва в изработването, мандалите са визуално отражение на просветленото съзнание на Буда.

Снимка: San Jose Library

Обикновено пясъчната мандала се състои от външен кръг, в който е вписан по-малък квадрат, представящ "небесния дворец", където обитава божеството. Квадратът има 4 портала, които представляват 4-те посоки на света, а вътре внего има вписан още един кръг, който е разделен на 9 сектора. Вътрешния кръг се състои от наколко преплетени слоя и може да е повторение на външната форма, а може в централния сектор да е изобразено самото божество. В този случай околните сектори изобразяват различните проявления на божеството и са един вид разказ за неговите дела. Понякога цялата рисунка е в квадратна форма, а във всеки от четирите ъгъла на квадрата се рисува по една по-малка кръгла мандала.

Снимка: Josh Simerman

Макар на пръв поглед тибетските мандали да изглеждат лесни и сякаш състоящи се от прости повтарящи се форми, те всъщност са изключително сложни и често са необходими седмици, за да се направят. Освен това, будистките монаси трябва да се обучават години наред, за да се научат да изработват мандалите, защото тези рисунки се считат за свещенни и не могат да се правят току-така. Затова, преди да се захване с мандалите, монахът трябва да премине през философско и художествено обучение, и едва след като е постигнал необходимото ниво на мъдрост може да се заеме с изработването на мадали. Например в манастира Намгял, където е Далай Лама, монасите се обучават около 3 години преди да получат право да изработват мандали.

Снимка: Wonderlane

Традицията повелява мандалата да се прави едновременно от четирима монаси, като всеки от тях изработва един от четирите квадранта, а също има и четирима асистенти-монаси, които пълнят с цветен пясък инструментите за рисуване. И четиримата монаси започват рисунката от центъра, като постепенно се движат навън, а за да се поддържа баласа всеки от тях трябва да е приключил със своя сектор, за да могат всички едновременно да продължат със следващия. Преди да започнат рисунката монасите извършват специална церемония, а след това самата рисунка се започва с поставянето на една единствена песъчинка-точка в центъра. От централната точка към периферията се чертаят 4 линии, които отделят 4-те квадранта за отделните монаси. Прави се първо скица на мандалата, а след това отделните сектори се запълват с цветен пясък, който се прави от натрошени бели камъни, които се смилат на пясък и се оцветяват. Едно назъбено, подобно на фуния устройство наречено "чакпу" се използва за насипване на пясъка, като за целта 2 чакпута се търкат едно в друго, от което се получават вибрации, от които пясъка се насипва равномерно върху скицата.

Снимка: Zlatko Unger

Но най-уникалното в тибетските мандали е това, че след завършването им те биват унищожени. Това извършват самите монаси, като методично избутват пясъка от периферията към центъра, и така, след като целия пясък е събран на купчина в центъра на платформата, той бива изсипан в най-близкия водоем. Това се прави за да ни научи, че не бива да се привързваме към земните материални обекти, и символизира нетрайността на всичко, което е материално.


Източник: /odditycentral.com/

-

-