Свирещите гъсеници

"Ако искаш да видиш пеперуди ще трябва да изтърпиш и някоя и друга гъсеница" - Антоан дьо Сент-Екзюпери

Учени установиха, че гъсениците могат да издават свирещи звуци, с които отблъскват атакуващите ги птици. Естествено, те не издават звуците посредством издухване на въздух през свитите си устни, просто защото нямат устни. Вместо това те издухват въздуха към двете си страни.

Още преди повече от 100 години учени са забелязали, че много видове гъсеници издават щракащи и скърцащи звуци, но едва наскоро са започнали изследвания за това какво е предназначението на тези звуци и как точно гъсениците ги издават. Невроетологът Джейн Як от Carleton University в Отава е установила, че гъсениците на копринените пеперуди от вида Antheraea polyphemus издават щракащите звуци като сключват челюстите си. Сега тя и колегите и за пръв път разкриват, че гъсениците на ореховия сфинкс Amorpha juglandis издават свирещи звуци от дупките на двете си страни.

Като са използвали високоскоростно видео, изследователите са забелязали, че докато издава звуците гъсеницата прибира главата си навътре, като по този начин компресира кухината вътре в тялото си. За разлика от влечугите, птиците и бозайниците, насекомите не дишат през устите си, а чрез дупки разположени отстрани на тялото, и скърцащите звуци се получават когато въздухът се издухва с коляма скорост през тези дупки. Учените са изследвали издаваните звуци и установили, че те са с продължителност до 4 секунди, а честотата им варира от прага на чуваемост на птиците и хората до ултразвуковия диапазон.

Гъсениците на копринената пеперуда Antheraea polyphemus щракат, за да предупредят хищниците, че няма да са много вкусни за ядене. Но защо гъсениците на Ореховият сфинкс свирят? За да установят учените от Carleton University обединили усилията си с тези от Кралския университет в Кингстън, Канада, които пък изучават жълтите коприварчета (Dendroica petechia) - птици, за които е известно, че често нападат гъсеници и освен това обитават същите територии като Ореховия сфинкс. Изследователите сложили гъсениците на клонки в клетките на коприварчетата и търпеливо заснемали резултатите. Изненадващите резултати от наблюденията показали, че когато птиците атакуват гъсениците издават свирещия звук и от него птиците изглежда се стъписвали и отлитали надалеч. В резултат - в проведените тестове гъсениците се отървали напълно невредими.

"Птиците изглежда се стряскат от неочакваните звуци, идващи от гъсениците и затова бягат да търсят прикритие" - казва Як пред LiveScience. "Тези звуци изглежда не толкова съобщават, че гъсеницата е лоша на вкус, колкото стряскат птиците, защото са неочаквани".

Резултатите от изследванията са публикувани в Journal of Experimental Biology.

Източник: /www.msnbc.msn.com/