Торният бръмбар гледа към звездите

(Reuters) Установено е, че един вид торни бръмбари от южна Африка използват Млечния път за навигация, което ги прави единствените известни животни, които доказано се ориентират по звездното небе през нощта.

От преди няколко години се знае, че тези насекоми, достигащи дължина до 2,5см, използват слънцето или луната като фиксирани точки, по които се ориентират, за да търкалят топките си по права линия, което е най-бързия начин да се отдалечат от другите бръмбари на торището. Но изследователите забелязали и били изненадани от факта, че, преди да потеглят в определена посока,  бръмбарите изпълняват един вид "ориентиращ танц" покатерени върху торните си топчета, и успяват да търкалят топчетата си по права линия даже и в безлунните нощи.

За да докажат своята теория за Млечния път, учените от университета "Уитс" в Йоханесбург взели няколко бръмбара и ги поставили в университетския планетариум, за да наблюдават поведението им в обикновени нощи, и в такива, когато не се вижда Млечния път. "Торните бръмбари не се интересуват в коя посока ще се отправят, тях ги вълнува само това, да се отдалечат със своята топка колкото в възможно по-бързо и по-далеч от торището, където обикновено има и други бръмбари и се получават битки" - обяснява проф. Маркус Бирн от университета "Уитс". "Но се оказа, че когато угасим Млечния път в планетариума, бръмбарите се изгубват."

Сега учените се мъчат да установят какво правят бръмбарите през облачните нощи, когато не се виждат нито звездите, нито луната. "Може би през такива нощи бръмбарите не излизат от дупките си, и си седят вкъщи" - предполага проф. Бирн.

Източник: /newsdaily.com/, снимки © Wikipedia
-

-