Стрес в работата? Добавете си ежедневна доза природа

Дали офисът ви е вреден за вашето здраве и добро настроение? За съжаление, все повече научни изследвания показват именно това.

Модерната позиция за работа - пръсти върху клавиатурата, отпуснати рамене, изцъклени очи, втренчени в светещия монитор, окъпан в неестествена светлина - това може да пресуши всяка жизненост, радост и желание за творчество у служителите. Офисите и другите работни места обикновено се проектират така, че да са максимално ефективни, но тази стерилна обстановка обикновено намалява продуктивността и удоволствието от работата.

Фактите показват, че модерното работно място е основната причина, поради която работещите прекарват около 9.3 часа на ден в седнало положение. От медицинският журнал The Lancet са изчислили, че това безпрецедентно ниво на бездействие води до 5.3 милиона жертви годишно в световен мащаб, което се равнява на нивата на смъртност причинявани от пушенето. Ето защо от Harvard Business Review казват, че "седенето е пушенето на нашето поколение."


Добрата новина е, че учените събират все повече убедителни доказателства за това, което повечето от нас знаят интуитивно: че природата е полезна за нас. Редовното потапяне в природната среда може да намали стреса, и същевременно да увеличи имунитета, изобретателността и енергията ни.

Както обяснява невролога Марк Берман, добавянето на дневна доза зеленина в ежедневието ни, може да бъде най-добрата рецепта за справяне със стреса от работния ден. Според неговите изследвания, колкото и да изглеждат прости, кратките взаимодействия с природата могат да подобрят значително когнитивният контрол и настроението ни.

Природата ни предлага своето "нежно очарование"

Защо времето прекарано сред зеленината намалява стреса? Различни изследвания са показали, че потопяването в природната среда стимулира "нежното очарование" - това е термин предложен от репортерката на New York Times Гретхен Рейнолдс, която го описва, като "изкусителен термин за тихото съзерцание, по време на което нищо не натоварва насоченото внимание, и мозъка може да възстанови своите свръхразтегнати ресурси". Противоположно на него е т.нар. "тежко очарование", което бива стимулирано от ярките и шумни въздействия, като например гледането на телевизия или спортни мачове. То изисква много малки, или никакви физически усилия, но не позволява никакъв умствен покой.

Учени от университета в Мичиган са установили, че способностите за запаметяване и за концентрация на вниманието се увеличават с 20% след един час прекаран сред природата. Други изследователи от Университета в Рочестър пък установили, че даже и само 20 минути на ден сред природата могат да подобрят жизнеността. А съвсем ново проучване от Шотландия е установило, че изтощеният мозък може да се възстанови след 10-минутна разходка в парка.


Но как да наместим и времето сред природата в натоварения си график за деня?

Да намерим време за сред природата може да бъде и лесно. Ето няколко идеи:
1. Следващата си делова среща може да я уговорите някъде на открито, или предложете например работна разходка.
2. Поканете колегите си през обедната почивка да обядвате в близкия парк.
3. Променете обичайния си маршрут към вкъщи и намерете накое зелено кътче по пътя към дома ви. Отбийте се там поне за малко - да помиришете цветята и да се порадвате на живите същества, дърветата, тревите...
4. Сменете фитнеса с гимнастика на открито, с бягане в парка, или с каране на велосипед.

Малки промени в интериора

Дори и да не успеете да намерите време за ежедневната си доза природа, някои малки промени могат да ви помогнат бъдете по-здрави и да се почувствате по-щастливи. А даже и най-гадните шефове на света знаят, че по-продуктивни са тези служители, които са здрави и щастливи.

Алън Лоугън и Ева Селхъб са документирали в своята книга "Твоят мозък сред природата", че хората работещи на места, където няма прозорци, са много по-неспокойни, враждебно настроени и депресирани, в сравнение със своите колеги, които работят на места с повече прозорци. Увеличеното количество естествена светлина на работното място има връзка с по-добрата продуктивност и увеличава удоволствието от работата. Изследователи от Тексас са установили също и че работниците в офиси, където има растения или гледки към зелени площи, се чувстват много по-добре на работното си място, а също и като цяло са по-доволни от качеството на живота си.

Заздравяване на обществените връзки

По-дългото прекарано време сред природната среда, помага на хората да поддържат по-добри връзки с другите хора и да се чувстват по-здраво свързани с общността си. Професор Джо Кели от Университета в Капилано, след като прекарвал поне по един час навън всеки ден през март, наблюдавал, че "освобождавайки се от нещата, ангажиращи вниманието ми и от фоновите шумове на града, спокойствието и ведрината на природата създаваха чудесна атмосфера да се завърже разговор с хората наколо."

Източник: /theepochtimes.com/

Вижте и този материал: Свещенният път на поклонниците - Кумано Кодо

-

-