Лесен фен шуй за малко жилище

От Wikipedia: Фън Шуй, или Фен Шуй, е древно китайско изкуство за хармонизиране на енергията Ци. Това е система на естетиката, която се смята, че използва законите на Небето и Земята (според китайската астрономия) за подобряване на личния живот посредством положителната Ци енергия. С Фън Шуй могат да се избират благоприятни места за живеене или се правят промени, които да подобрят дадено място, а с това да подобрят и живота на хората. С помощта на Фън Шуй може да се избира място за строеж на жилища и на цели селища, може да се планира интериора и екстериора на сградите, може да се определя предназначението на стаите, могат да се решават проблеми на градоустройството и инфраструктурата.


Вътрешната подредба на дома е важна и трябва да й се обърне подобаващо внимание, независимо колко е голямо жилището, което обитаваме. Ето няколко основни положения, които ще ви помогнат да приложите принципите на Фън Шуй и ще осигурят правилно протичане на енергията Ци в жилището ви, колкото и тясно да е то.

Установете командната позиция

Във Фен Шуй командната позиция, наречена още енергийна точка, е мястото в стаята, където се чувствате най-сигурни и където нещата са под ваш контрол. Обикновено тази точка е разположена точно срещу входната врата. Ако можете лесно да наблюдавате входа на жилището, това ви дава добро чувство за контрол (както визуално, така и физически) на вашето пространство.

Когато човек живее в едностаен апартамент, понякога се налага допълнителна украса или пренареждане на мебелите около леглото. Пробвайте да използвате паравани, завеси и други пособия за разделяне на пространството, които ще ви помогнат да си създадете чувството, че живеете в по-голям апартамент.

Подредете живота си

Това е важно не само по отношение на Фън Шуй за жилището, но също и за всички аспекти от живота ви. Физическата бъркотия около вас се преобразува в емоционално мъчение, което излишно ви натоварва и ви стресира, без дори да го осъзнавате. Опитайте да се освободите от всички ненужни мебели и вещи. Ако пък нямате нищо излишно, а пространството не ви достига, опитайте да складирате вещите си във вертикална посока. Можете сами да си сглобите рафтове или етажерки, където да подредите нещата си така, че не само да са ви удобни, но и едновременно с това да изглеждат красиво и да ви радват.

Добавете огледала

Основният проблем при малките пространства е, че те просто са твърде тесни за вашия огромен свят. Огледалата са ключ към решението на този проблем. Те не само ще създадат впечатлението, че апартамента ви е по-обширен, отколкото е в действителност, но и ще ви помогнат да се установите в командната ви позиция, защото с помощта на огледалата ще можете да виждате случващото се даже зад гърба ви във всеки един момент.

Освен това, опитайте се да използвате минимално количество дрънкулки и декорации. Ако пък вече имате прекалено много декоративни елементи, обаче държите на тях, опитайте се да ги подредите на едно място, като вид съчетание. В крайна сметка, целта на всичките тези вещи и мебели е взаимно да се допълват, и не би трябвало да атакуват вашето внимание от всички посоки.

Входът трябва да бъде чист

Във Фенг Шуй трите най-важни места от жилището са кухнята, входът и спалнята. Ако обаче живеете в малък апартамент или студио, твърде вероятно е това да са единствените ви места. Много е важно да поддържате входа чист, а също така се старайте да не задръствате пътеките с разхвърляни вещи, за да може добрата енергия да преминава лесно през целия апартамент.

Персонализирайте, за да се чувствате "у дома"

Понякога е трудно да се почувстваш у дома си и истински да подредиш по собствен вкус, когато знаеш, че ще останеш в това жилище само за кратко време. Въпреки това, фън шуй означава да се чувстваш наистина удобно и приятно в жилищното си пространство. Затова поне се заобградете с такива произведения на изкуството, които ви действат вдъхновяващо и стимулират добрата ви енергия. Ако смятате да пребоядисате стените, първо се уверете, че новия цвят ще бъде в тон с цялата обстановка и ще се връзва с цвета на съществуващите мебели, или пък сменете изцяло цветовата гама с такава, която на вас ви харесва.

Източник: /zillowblog.com/

Вижте и тези "Идеи за малки градини в градски условия"

-

-