Идеи за красиви малки градини в градски условия (+ снимки)

Генетично-модифицираните организми и все по-честата употреба на химически препарати за растителна защита и наторяване карат много хора да се замислят за качествата на хранителните продукти, които се продават по магазините. Домашното градинарство е подходяща алтернатива за вас, ако предпочитате сами да контролирате растежа и начина на отглеждане на собствената си храна.

Обаче, ако живеете в тесен апартамент насред големия град, вероятно ви се струва неизпълнима мечта да имате своя собствена градинка и сами да си отглеждате храна. Но тясната квартира не бива да ограничава смелите ви мечти и желанието ви за самостоятелно производство. Има множество креативни идеи, които ще ви помогнат да отглеждате своя собствена здравословна храна, дори и върху съвсем малко достъпно пространство. Тук ще покажа само няколко начина, с помощта на които можете да се превърнете в градски "земеделци". Те не изискват много средства и усилия, нито пък много пространство, и могат да бъдат пригодени към почти всякакви жилищни условия. Изпробвайте и импровизирайте, за да откриете сами коя е най-подходящата за вас мини-градинка.

На балкона - в саксии, сандъци или каквито други съдове имате под ръка



Вероятно всички имаме някакви цветя в саксия на перваза на прозореца, но саксиите могат да се използват и за отглеждането на храна. Ако имате веранда, балкон или противопожарна стълба с малко допълнително пространство, защо да не превърнете това празно пространство в източник на полезна храна? Просто се уверете, че до саксиите ви достига достатъчно слънчева светлина, и че ще можете да поливате растенията без удавите съседите си на долния етаж.


Дървени палети или повдигнати лехи

Може би сте от тези градски жители, които все пак имат късмета да разполагат с някакъв мъничък заден двор, а може и хазаина ви да е достатъчно готин, за да ви разреши да използвате една част от неговата тревна площ. В този случай, има някои забавни възможности да експериментирате с открито градинарство, без да се нуждаете от много свободно пространство. Дървените палети, старите шкафове, скованите стелажи и повдигнатите лехи са чудесен начин за максимално оползотворяване на дворното място с минимално въздействие върху действителната трева. И тъй като всички тези приспособления са полу-преносими, можете да използвате своя собствена почва, без да се тревожите за химикалите, които може да са били използвани в миналото. Ето няколко снимки с идеи за начинаещите:





Вертикални градини

Точно както сградите в големите градове трябва да се градят по-скоро на височина, отколкото на ширина, градините също могат да са вертикални. "Окачи и подреди" е добро правило за обитателите на малки жилища с ограничена площ. Същият принцип може да се използва за отглеждането на значително количество от билки, зеленчуци и цветя, като се оползотворят празните места на стените, които иначе, в най-добрия случай, биха могли да приютят някоя и друга снимка или картина. Има много различни вертикални решения за градинарство, включително и такива, които се правят от подредени контейнери, преобразувани стелажи за обувки, окачени кошници, рециклирани пластмасови бутилки или дори консервени кутии! Ето още снимки за вдъхновение:









Фотоизточници: Flickr: /Bill Erickson, boboroshi, mccun934/;
urbanorganicgardener.com; abeautifulmess.com; greenupgrader.com; woollypocket.com; curbly.com; vertical-theory.com; thehomesteadsurvival.com

Вижте и тези публикации:
"Градът, който става за ядене" и "10-те най-красиви градини в света"

-

-