Градът, който става за ядене

Малкият британски град Тодмордън е закътан между Йоркшир и Ланкашър. Като част от програмата Incredible Edible жителите му започват да създават плодови и зеленчукови градини по цялата територия на града си, но те едва ли са предполагали, че тази нова и проста концепция ще превърне града им в най-вдъхновяващия и самоподдържащ се модел за град на бъдещето.

Свежи подправки, сочни зеленчуци и вкусни плодове могат да се видят навсякъде - в близост до обществените сгради, студентските общежития, паркингите на супермаркетите и на още много други места. Малки градински парцели, издигнати лехи за засаждане и дори съвсем тесни ленти от почвата, преливащи от свежа продукция, се намират навсякъде и са достъпни за всички и по всяко време - безплатно!










Всичко това е част от програмата Incredible Edible (в превод - невероятно ядлив), която е основана от Мери Клер - местна жена, баба на десетима внуци и Пам Уархърст - бивша собственичка на ресторанта Bear Cafe в града. Двете дами споделяли общата цел да направят Тодмордън първия град в Обединеното кралство, който да е напълно самоосигуряващ се откъм храна. Понастоящем усилията им вече са се увенчали с успех, или поне на местно ниво успяват да се справят с търсенето на пресни продукти.

До момента програмата използва 70 големи лехи за засаждане разположени из целия град, където растат малини, кайсии, ябълки, касис, френско грозде, ягоди, боб, грах, череши, мента, розмарин, мащерка, копър, картофи, зеле, моркови, марули, лук и още много видове зеленчуци, подправки и билки. Местните хора бързо свикват да се възползват от растящите навред заленчуци, но никой не злоупотребява, а напротив - всички оценяват идеята и всеки се старае да помага до колкото може.

"Ако вземете една тревна площ, където доскоро са седели кофи за боклук или е била използвана за кучешка тоалетна, и я превърнете в място пълно със свежи подправки и плодни дръвчета, хората ще оценят усилията ви и няма да постъпват вандалски. Ще им бъде съвестно да унищожават храната" - казва Уархърст, когато я питат дали предлагането на тези плодове и зеленчуци безплатно няма да доведе до злоупотреби и други престъпления. По нейни наблюдения всъщност се е случило точно обратното - откакто била въведена програмата Incredible Edible все повече се подобряват отношенията между хората в града, а статистиките показват, че постепенно престъпността намалява все повече с всяка следваща година.










На практика програмата се е оказала толкова успешна, че много други градове и общности и в Обединеното кралство, и в чужбина вече се опитват да въвеждат подобни програми за обществени градини. Освен че се подобряват връзките между хората в обществото и се намалява престъпността, програмата Incredible Edible помага на хората да оценят самата храна и нейното отглеждане. Възражда се интереса към практическото отглеждане на хранителни продукти и сред младото поколение, което вдъхновява и много други прогресивно мислещи общества по целия свят.

Източник: /NaturalNews/
Фотоизточник: /Incredible Edible/

Вижте и тази публикация:  Градските зеленчукови градини - път към братските отношения в икономиката
-

-