Изкуството и многото му форми - първа част

Камъните на Ернестина

Сивите речни камъни може да не ви се струват особено вдъхновяващи като за изкуство, но италианската художничка Ернестина Галина сътворява от тях приказни животни.





Още от дете Ернестина обичала да рисува и моделира, но понеже родителите й били бедни, тя нямала възможност да иде да учи изобразително изкуство и да доразвива уменията си. Когато със семейството й се преместили в Кения през 1987г, Ернестина постепенно започнала да открива изяществото на природата и животните. Веднъж в библиотеката случайно попаднала на книга за рисуването върху камък и така научила за това чудно изкуство - да се превъщат камъните във вдъхновени от природата произведения на изкуството. Така Ернестина започнала да комбинира своето хоби да рисува, с любовта си към живата природа, а резултатът са нейните страхотни "живи" камъни. Снимки ©Ernestina Gallina (pietrevive.it)


Може ли камилата да мине през иглено ухо?

Някога Исус Христос казал на своите ученици, че по-лесно камила ще мине през иглено ухо, отколкото богат човек да влезе в Божието царство (Матей 19:24). Московският миниатюрист Николай Алдунин решил да изпробва това на практика. Е, вярно е, че неговите камили не са живи и могат да се видят само през микроскоп, но все пак - успяват да минат през иглени уши!

И другите творения на г-н Алдунин са все толкова миниатюрни. Вдъхновението му дошло от старата руска приказка за майстор Левша от град Тула, който бил левичар, но толкова бил добър в занаята си, че успял да сложи подкови на бълхата. Г-н Алдунин също подковава и оседлава бълхите - буквално! За творчеството си той ползва микроскоп, и работи само между ударите на сърцето си, за да не му трепва ръката. Случват му се и злополуки понякога. Веднъж, докато изработвал миниатюрна карабина, я изпуснал и не успял да я намери, а вече работел по нея цели 2 седмици. Наложило му се да я започне отначало. (dailymail.co.uk)


Насекоми от часовникови части

Джейсън Гершансън-Гейтс винаги се е вдъхновявал от финната механика. Дядо му бил машинен инжинер, а баща му - автомонтьор, и така Джейсъм още от малък свикнал да разглобява играчките си, за да разбере как работят. Естествено, рядко успявал да ги сглоби отново, но още от тогава свикнал да си прави нови играчки от старите части.





Най-новото увлечение Джейсън са роботите-паяци, които той изработва от стари крушки на автомобилни фарове и часовникови части. Понастоящем той вече има цяла менажерия от пълзящи механизирани гадинки. (amechanicalmind.com)


Това се казва кратуна!





Тези красиви и деликатни кратунки са изработени от Мерилин Съндърланд, от Колумбия, щата Мисури в Съединените Щатите. Тя опрелено умее да превръща тривиалните неща в зрелищно изкуство. Кратунките първо се резбоват и издълбават със специални инструменти, а след това издълбаните фигурки се подсилват с цветни бои. Снимки ©Marilyn Sunderland (marilynsunderlandstudio.com)


Порцелановите цветя на Владимир Каневски



Украинецът Владимир Каневски създава порцеланови цветя, които изглеждат съвсем като живи, но никога не увяхват. От зюмбюли до хризантеми, че дори и люляци, и ружи - цветята на Владимир са перфектни ботанически. Вдъховението си той черпи от рисунките на стари майстори от 17-ти и 18-ти век, а също и от колекцията от стъклени цветя на Харвардския университет. Понеже всяко едно отделно цветче и съцветие се изработва на ръка, творенията на Владимир Каневски съвсем не са евтини. Например една ружа е $3000, а ако искате цял букет от люляци, ще ви струва $20000, но въпреки това творчеството на Владимир отдавна си е спечелило почитатели от цял свят сред колекционери и модни дизайнери. Снимки ©Vladimir Kanevsky (odditycentral.com)


Пясъчното изкуство на Илана Яхав


Още от дете Илана се е посветила на изкуството и е експериментирала и с рисуване, и със скулптури. Но пясъкът някак си й легнал на сърцето, може би понеже е израснала на брега на Средиземно море. Като се връщала от училище Илана имала навик да се отбие до плажа и всеки ден си рисувала някаква пясъчна история. "Мъчех се да рисувам бързо, преди някоя вълна да е унищожила картината ми. Понякога седях и наблюдавах как творението ми постепенно изчезва, което ме караше да осъзнавам, че всичко в живота е преходно и неустойчиво" - спомня си израелката. Сега тя е световно известна и събира хиляди зрители със своите пясъчни шоута. Но не всичко е пясък, а е важна и фоновата музика, а също и светлината, която идва отдолу - с тяхна помощ историите на Илана  предизвикват всякакви емоции у зрителите, даже понякога ги разплакват. (sandfantasy.com)


"Рисунки", които всъщност не са рисувани





Вероятно сте виждали хиляди вдъхновени от природата картини, подобни на тези горе. Интересното при руския художник Алексей Юрков е, че всъщност по неговите рисунки няма дори и едно мацване с четката. Години наред той се е самоусъвършенствал в техниката да създава картини, които са на практика сглобени от парченца треви, сухи листа, дървесна кора и други природни материали. И наистина създава творения на изкуството! Жалко, че засега творчеството му не се радва на голяма популярност, за разлика от това на някои други, далеч по-стандартни западни художници. Първоначално мозайките на Алексей били основно с есенни мотиви, но той вече е станал толкова добър в това изкуство, че може да създава всякакви красиви гледки и все от такива материали - парченца треви и листа. (privet.ru)

Следващите части:
Изкуството и многото му форми - втора част
Изкуството и многото му форми - трета част

-

-