Защо е розово розовото фламинго?

Защото използва натурална козметика, за да си боядисва перата!

Изследователи са наблюдавали популацията на розовото фламинго във влажните зони на Южна Испания и установили, че птиците търкат перата си с пигментирани секрети (каротеноиди). В журнала Behavioural Ecology and Sociobiology учените описват как птиците използват тези цветни пигменти, за да сигнализират на потенциалните си партньори.

Пигментите каротеноиди са червено-оранжеви на цвят и се отделят от жлези разположени в основата на опашката на птиците. Изследователите са забелязали, че докато приглаждат и чистят перата си розовите фламинго търкат човките си в тези подопашни жлези, а после размазват цветните пигменти по шията, гърба и крилете си. Точно на тези цветни пигменти се дължи ярко розовия цвят на перата на фламингото.

Ръководител на изследването е д-р Хуан Амат от Donana Biological Station в Испания. Според него птиците използват тази цветова манипулация, за да рекламират своите качества. Въпреки че нанасянето на пигментите върху перата онема доста от времето и енергията на фламингото, яркия цвят явно оказва голямо значение при намирането на партньор, защото е признак на добро здраве. "Колкото по-често птицата натърква перата си, толкова по-ярки изглеждат те. А ако в продължение на няколко дни птицата не се поддържа, перата и бързо губят цвета си, защото каротеноидите избледняват от слънчевата светлина"- обяснява д-р Амат.


Възможно е за птиците да има и други ползи от ярките цветове на перата, но до момента учените са установили със сигурност, че по-ярко оцветените фламинго започват размножителния си период по-рано от по-бледите, т.е. за тях е по-лесно да си намерят партньор. Освен това при предишно проучване изследователите са установили и че колкото по-рано птиците започнат да гнездят, толкова по-добри места за гнездене си намират, което явно има голямо значение за размножителния успех.

Екипът на д-р Амат е установил още няколко интересни факта за розовите фламинго, например това че женските птици по-често си правят "разкрасяващите процедури". Освен това изглежда че птиците са по-склонни да се занимават с разкрасяване и боядисване когато живеят при по-добри условия на околната среда (по-добри климатични условия и по-богата храна).

Според проф. Матю Андерсън от университета "Сейнт Джоузеф" във Филаделфия, САЩ, в резултат на това проучване вече има убедителни доказателства за ролята, която играе цвета на перушината на птиците за намирането на брачен партньор. "Красивите пера на розовите фламинго отдавна привличат вниманието на широката публика" - казва той. "По всичко изглежда обаче, че птиците обръщат също толкова голямо внимание на външния си вид, колкото и хората".

Източник: BBC
Фотоизточник: Wikipedia