Най-рядката змия в света е спасена от изчезване (засега)

През 1995г. изследователите открили само 50 екземпляра от вида Антигуански бегач (Alsophis antiguae), всички те на площ от 8 хектара на Големия птичи остров, на брега на Антигуа на Карибите. Змията е била унищожена в континенталната част на Антигуа от вид мангусти, които хората били привнесли от Азия. На Големия птичи остров пък видът бил атакуван от черни плъхове. Хората също взели участие в избиването на тези змии, които са съвсем безобидни.

През последните 15 години обаче, благодарение на усилията на природозащитниците - ликвидиране на плъховете по околните острови, образователна програма и схеми за повторно въвеждане на вида - популацията на Антигуанския бегач е нараснала до повече от 500 екземпляра. Освен това ареалът на обитание на змиите се е увеличил до 63 хектара, от което имали полза и другите представители на дивата природа в района.

Например бройката на Карибските кафяви пеликани се е увеличила от 2 гнездящи двойки до цели 60 двойки на първия остров, който е бил възстановен. Същото се отнася и за редките белоглави гълъби (те се увеличили от 5 на 450 гнездящи двойки), морските костенурки и гущерите, защото намалели нападенията на плъховете, които се хранят с техните яйца.


Fauna and Flora International (FFI) и Wildlife Conservation Trust от Durrell, Джърси са две от оганизациите с най-съществена роля в проекта за опазването на Антигуанския бегач. Д-р Джени Далтри, старши биолог на FFI, казва " Аз съм горда, че доказахме на песимистите колко много грешат и че успяхме да привлечем щастливата съдба на страната на това уникално и безцено животно". Според нея голяма роля оказала и помощта на местните доброволци.

Наталия Лорънс, която е координатор на програмата за защита на Антигуанския бегач, казва: " Въпреки че популацията на бегача нарастна значително, не можем да се откажам от усилията си сега. Все още се нуждаем от обществената подкрепа, трябва да прилагаме законите, а и трябва да продължим с постоянния мониторинг, за да защитим и запазим змиите и другите застрашени видове на нашия остров".

Източник: Independent.co.uk
Фотоизточник: Wikipedia