Може ли ходенето пеша да подмладява?

Всички знаем, че разходките са полезни за всички възрасти, понеже помагат на тялото да се раздвижи. Но дали ходенето пеш има и подмладяващ ефект за мозъка?

Оказва се, че да. Изследванията показват, че ходенето действително засилва връзките между отделните части на мозъка, които връзки са склонни да намаляват с напредването на възрастта.

"Връзките в мозъка и моделите, по които се осъществяват, намаляват с възрастта" - казва д-р Артър Ф. Крамър, който е ръководителят на изследването, проведено от университета на Илинойс в Урбана-Шампейн. "А намаляването на връзките се отразява негативно на начина, по който правим нещата. Например при шофиране може се да увеличи времето, за което човекът отреагира в дадена ситуация. Но нашето изследване установи, че ходенето пеша подобрява мозъчните функции, а от там - и рефлексите".

Резултатите от изследването на д-р Крамър са публикувани в журнала Frontiers in Aging Neuroscience. 70 души на възраст между 60 и 80 години са били наблюдавани в продължение на една година. Една част от тези хора по-принцип обичали разходките и често ходели пеша. Те образували контролната група, въз основа на която да се измери подобрението на останалите, които преди това нямали навика да се разхождат. А подобрението се оказало наистина значително и то не само във физическото състояние на "ходещите", но и в психическото. Посредством ядрено-магнитен резонанс била изследвана и мозъчната функция на участниците в изследването. Имало и контролна група от хора на възраст 20-30 години, чиито данни се ползвали за сравнение.


И така, ходещите хора показали значително подобрение на паметта, способността за концентрация и на различни други когнитивни мозъчни функции. "Колкото повече хората свикваха с ходенето, толкова по-добре започваха да работят мозъците им" - оняснява д-р Крамър. "В крайна сметка мозъчните функции на тези хора станаха подобни на тези от контролна група на 20-годишните". Естествено този ефект при ходещата група не се проявил още след първата разходка, а след доста дълъг период и по-точно - след около 12 месеца. Изследването след само 6 месеца ходене не показало някакво значително подобрение.

Д-р Лин Милар, която преподава физиотерапия в университета Андрюс в Бериън Спрингс, Мичиган и е експерт към Американската колегия по спортна медицина, не е изненадана от резултатите. Въпреки че ходенето изглежда лесна работа, всъщност мозъкът проявява голяма активност при това действие, защото интегрира и анализира множество данни от различни източници. "Когато ходим мозъкът ни интегрира не само визуална и аудио информация, но и данните от мускулите и сухожилията, от вестибулатния апарат за позицията на тялото, колко широка крачка да се направи, каква сила да се приложи на кракът, за да го вдигнем на необходимата височина и т.н." - казва тя.

Д-р Милар и д-р Крамър са част от изследователски колектив, който се опитва да открие лесно приложими и достъпни за всички хора начини за борба със стареенето.
Източник: /GlobalGoodNews/

Извод: Ако чувствате, че започвате да остарявате, имате два възможни избора:
1. Чакайте неизвестно колко дълго, докато учените открият универсално подмладяващо хапче, което да ви върне младостта.
2. Започнете да ходите пеша, лесно е (още като деца сте се научили да го правите), опитайте още днес!

-

-