Правете добри дела - полезно е за здравето!

Учените твърдят, че правенето на добрини за другите действително подобрява здравословното състояние. Резултатите от изследване на Университета в Съсекс показват, че хората които се занимават с благотворителност или вършат други добри дела, като например да помагат на съседите си, по-рядко изпитват гняв, нивата им на стрес са по-ниски, а като цяло такива хора са и по-позитивни и уверени в себе си.

Негативните ефекти от стреса върху здравето са отдавна изучени и е доказано, че стресът уврежда имунната система, повишава кръвното налягане, увеличава риска от инфаркт и инсулт, а може даже да доведе и до безплодие.

Изследването е било проведено сред група мъже и жени, които в продължение на 9 дни се занимавали с добри дела, а през това време били измервани нивата им на стрес и някои други емоции. Ръководителят на изследването, психологът доктор Дейвид Люис е направил извода, че добрите дела намаляват стреса. "Затова, за да подобрим здравословното си състояние, всички трябва да започнем да правим добрини още днес" - казва той. Освен това изследването установило, че добрите дела оказват позитивен ефект и върху хората, на които било помогнато, карайки тези хора да се чувстват мотивирани също да правят добрини.

Предишно изследване, проведено от Университета в Харвард, установи също че помагането на другите прави хората по-стабилни психически и по-силни физически.

Резултатите от тези проучвания донякъде придават научна тежест на старата народна мъдрост, която казва че помагайки на другите ние всъщност помагаме и на себе си.

Източник: /DailyMail/