Уроци по дълголетие от човека, който доживя до 256 години

Според легендата, г-н Ли Цин Юн (1677-1933г) бил китайски лекар, експерт-билкар, майстор по Ци гун и тактически консултант. Вярва се, че е живял през времето на цели деветима императори от династията Цин и е стигнал до 256-годишна възраст. Неговият некролог от месец май 1933г. в списанието Time е озаглавен "Костенурка-гълъб-куче" и разкрива тайната на дълголетието на Ли: "Пазете сърцето си спокойно, сядайте като костенурка, ходете живо като гълъб и спете като куче."

Разказва се, че г-н Ли имал донякъде странни навици в своето ежедневие. Никога не е пил твърд алкохол, не е пушил и винаги се е хранел по едно и също време. Освен това бил вегетарианец и често пиел чай от годжи бери. Лягал си е рано и рано ставал. Когато имал възможност, сядал неподвижно със затворени очи и с ръце в скута и понякога прекарвал в това положение часове наред. В свободното си време г-н Ли обичал да играе карти, при това винаги успявал да загуби малко пари и по този начин оставял опонентите си да спечелят известна сума, за да имат с какво да си купят храна през този ден. Всички го уважавали поради неговата щедрост и разумното му поведение.

Г-н Ли прекарал целия си живот изучавайки китайските лечебни растения и проучвайки тайните на дълголетието, той често пътувал из различните провинции на Китай, даже и до Тайланд, за да събира специфични билки и за да лекува болести. Макар да не е сигурно дали действително Ли е живял толкова дълго, колкото се смята, неговите навици и начин на живот много добре съвпадат с модерните научни открития във връзка с дълголетието.

Проучвания

Дан Бютнер е изследовател на науката за дълголетието и е автор на книгата "Сините зони: Уроци по дълголетие от хората, които са най-дълголетни". В своята книга и в речта си пред TED през 2009г., той разказва за изследванията си относно начина на живот на четири популации от хора, които са разделени географски и са в различни части на земното кълбо.

Всички тези групи - калифорнийските адвентисти, жителите на Окинава, сардинците и Коста Рика-нците, доживяват до над 100-годишна възраст в много по-голяма степен, отколкото другите хора, а тяхната средна продължителност на живот е с около 12 години по-голяма, в сравнение с останалата част на света. Авторът нарича "сини зони" местата, където живеят тези групи от хора-дълголетници.

Според изследванията на Бютнер, всички групи в сините зони са на преобладащо вегетарианска диета. Групата на адвентистите в Лома Линда, Калифорния, се хранят основно с бобови растения и зеленчуци, така както е писано в Библията. Животновъдите от високите части на Сардиния пък ядат безквасен пълнозърнест хляб, сирене от тревопасни животни и пият специално вино. Бютнер установил, че нискокалоричната диета помага за удължаването на живота. Това е демонстрирано от групата на здравите възрастни жители на Окинава, които прилагат правилото дадено от Конфуций - да спреш да ядеш, когато си 80% сит.

Възможно е чаят от годжи бери, който Ли е пиел, да е играл важна роля за неговото здраве. Медицински изследователи от Британия и Франция подробно са проучили годжи берито и са установили, че то съдържа непознат витамин, който се начича Витамин Х и е известен още и като "витамин на красотата". Техните опити доказали, че годжи берито потиска натрупването на мазнини, спомага за образуването на нови клетки в черния дроб, намалява глюкозата и холестерола в кръвта и т.н. Годжи берито играе роля за подмладяването и може да помогне за поддържането на нормалните функции на телесните тъкани и органи. То активира мозъчните клетки и ендокринните жлези, подобрява отделянето на хормони и премахва токсините от кръвта.

Медитацията

Изследователите са открили многобройни ползи от редовната медитация. Невролози от медицинското училище към Университета в Масачузетс провели опити с две групи стресирани работници от високотехнологичната индустрия, като едната група работници медитирали редовно в продължение на 8 седмици, а другите от контролната група си карали както обикновено. Установило се, че медитиращите "показали ясно изразена промяна в левия фронтален лоб", пише статията от 2003г. в Psychology Today. "Тази психическа промяна намалява негативните ефекти от стреса, леката депресия и тревожността. Налице е също така по-слаба активност в амигдалата, където мозъка развива чувството на страх." Освен това медитацията намалява свиването на мозъка поради стареене и подобрява настроението.

Освен медитацията, Бютнер открил и че редовната почивка и периоди на покой премахват възпаленията, които са реакция на стреса. Адвентистите в Калифорния например, стриктно се придържат към правилото за спазване 24-часов сабат (съботен ден), и прекарват това време в размисли, молитви и богоугодни социални дейности.


Общността

Бютнер установил още, че общността е съществен фактор за дълголетието на групите от сините зони. Типичните жители на Окинава например имат множество близки приятели и делят всичко с тях. Високопланинските сардинци пък имат уважение към старите хора, граничещо с благоговение, което не се среща никъде другаде в модерния Западен свят. А за адвентистите семейството е най-важното.

Чувството за принадлежност към общността и обкръжението от здрави приятели и любещи близки, стимулират всеки отделен човек от групата също да се стреми към здравословен начин на живот.

В книгата си "Изключителните: История на успеха", Малкълм Гладуел изследва група италианци, наричащи се Розети, които мигрирали в една област западно от Бангор, щата Пенсилвания. При тях били рядкост случаите на сърдечни болести, и всички те като цяло те били здрави хора и доживели до дълбока старост. След проучванията се установило, че тяхната тайна не е нито в гените им, нито в диетата, защото 41% от храната им се състояла от мазнини. "Розетите си създали силна и покровителствуваща социална структура, която успявала да ги изолира от ударите на модерния свят", пише Гладуел. "Розетите били здрави заради принадлежността си именно към тази група, заради живота си в този малък свят, който самите те си били създали в тяхното малко градче сред хълмовете."

Смисленият живот

В своите пътувания, Бютнер срещнал нещо често повтарящо се сред групите от сините зони: Нито една от тези групи нямала концепция за пенсиониране. Излиза че, колкото повече продължаваш да живееш активно, толкова по-лесно става да живееш дълго.

Смисленият живот на стари години е ръководен принцип за жителите на Окинава и за сардинците. В тези групи, Бютнер срещнал множество столетници, които продължавали да работят и да се радват на живота: катерели хълмовете със стадата животни, строели огради, ходели на риболов, грижели се за пра-пра-пра-пра-правнуците си. Интересното е, че нито един от тези столетници не се занимавал с някакъв конкретен спорт, така както за нас е модерно примерно да ходим във фитнеса или гимнастическия салон, за да тренираме. "Те просто живеят активен живот, който включва в себе си физическата активност", казва Бютнер. "Всички тези хора ходят пеша, готвят, вършат на ръка домакинската работа, а повечето от тях се занимават и с градинарство."

Автор: Christine Lin
Източник: / theepochtimes.com /
Снимка на смеещите се баби: Huu Hung Truong / Sony World Photography Awards

Вижте и този материал: Една ябълка на ден НАИСТИНА държи доктора далеч от мен!

-

-