Предложения

Една ябълка на ден НАИСТИНА държи доктора далеч от мен!

Някои може би ще побързат да отхвърлят старата народна мъдрост, че "една ябълка на ден, държи доктора далеч от мен" и ще я причислят към приказките, с които децата се убеждават да ядат плодове и зеленчуци. Може обаче да се окаже, че един толкова обикновен плод като ябълката, действително е в състояние да ви спести посещението в лекарския кабинет.

Ябълките се консумират от най-древни времена, особено популярни са били сред древните гърци и римляни, които добре са знаели за лечебните свойства на тези често пренебрегвани плодове. Едва отскоро съвременните хора сякаш започват отново да забелязват ябълките докато пазаруват, интереса към тях изглежда се възражда и има защо! Всяка една ябълка, освен че е богата на много от необходимите хранителни вещества, съдържа също и витамин С, диетични фибри, бета каротин, флавоноиди, фитостероли, антиоксиданти и широка гама от витамини, минерали и аминокиселини - всичко необходимо за тялото, за да се излекува.

Учудващо, оказва се че ябълките са доста добре проучени и изследвани, а науката знае за многобройните им ползи за здравето, някои от които са:

1. Резултати от изследванията показват, че пектинът в ябълките (разтворимите фибри ) подобрява работата на храносмилателната система, противодейства на негативните ефекти от лъчетерапията, предпазва от камъни в жлъчката и помага на тялато да се очисти от различни токсични вещества, включително и от алуминий. Освен това пектинът забавя процеса на абсорбиране на храната, което е особено полезно за хората страдащи от диабет, хипогликемия и затлъстяване.

2. Няколко обширни епидемиологични проучвания проведени в Европа са установили, че консумирането само на 2 ябълки седмично предпазва и помага в лечението на астма, диабет 2 тип и различни видове възпаления.

3. Изследователи от Университета в Калфорния са установили, че ябълките имат способността да предпазват от тумори.

4. Установено е, че изяждането само на една ябълка дневно понижава нивата на "лошия" холестерол в организма с 8-11%. Изяждането на 2 ябълки дневно може да намали лошия холестерол с до 16%.

5. Диетите, които включват консумацията на ябълки, могат да намалят риска от сърдечни болести с до 20%.

6. Даже и само обелките на една ябълка съдържат достатъчно хранителни вещества и антиоксиданти, за да забавят процесите на стареене на тялото, да предпазват от рак и да намаляват лошия холестерол. Резултатите от изследванията показват, че кората на една ябълка може да намали риска от рак на дебелото черво с 43% и риска от рак на черния дроб с 57%. Освен това, проучвания проведени в Университета на Уисконсин показват, че хранителните вещества в кората на ябълките могат да ограничават необичайния растеж на клетките, да предпазват от различни видове рак, а също и да предпазват от образуването на метастази (разпространението на рака в тялото).

7. Френски учени са установили, че флоридзина (phloridzin) в ябълките (това е флаваноид, който се среща също и в крушите и черешите) може да предпазва от остеопороза и помага за подобряване на костната плътност.

8. Изследване проведено в Университета Корнел показва, че кверцетина (quercetin) в ябълките може да предпазва мозъчните клетки от вредното действие на свободните радикали, което се свързва с болестта на Алцхаймер. Освен това е доказано, че консумирането на една ябълка дневно намалява риска от рак на гърдата със 17%, а изяждането на 3 ябълки дневно намалява този риск с цели 39%.

9. Изследване върху навиците на 10 000 души установило, че при тези, които редовно консумират ябълки, вероятността да развият рак на белия дроб е с 50% по-ниска.

10. Бразилско проучване върху жени, опитващи се да отслабнат, установило че тези от тях, които изяждали по 3 ябълки дневно докато пазели диета, са свалили значително повече килограми, в сравнение с жените, чиято диета не включвала ябълки.

11. Проучвания върху бременни жени са установили, че децата чиито майки редовно консумират ябълки по време на бременността, е значително по-малко вероятно да се разболеят от астма.

12. Установено е също и че консумацията на ябълки подобрява хигиената на устната кухина, а освен това поддържа кожата здрава и красива.

И така, въпреки че ябълките са малки като размери, ползите от консумацията дори и само на една ябълка дневно са огромни - като се започне от осигуряването на чиста и сияйна кожа и се стигне до предпазването от различни видове рак. Затова, за да си спестите ходенето до лекарския кабинет и свързаното с него предписване на лекарства, се опитайте да ядете поне по една ябълка дневно, това наистина може да държи доктора далеч от вас!

Източник: /NaturalNews/
-