7 начина да се справите с трудностите на съвременния живот

Без съмнение, животът днес съдържа множество предизвикателства, а времената ще стават и все по-трудни за обикновенните хора, ако съдим по събитията и някои новини за случващото се около нас. Трезвата оценка на условията, в които живеят хората днес, показва, че действително опасностите ни дебнат на всяка крачка.

Икономиката е пред разруха, а народа обеднява прогресивно заради алчните престъпници, които са обсебили властта и държат в смъртоносна хватка паричната система. Хората като че ли губят ума си и често действат първосигнално, като животни. Егоизмът и безотговорността все по-често побеждават честността и почтенността, а беззаконието сякаш става нова норма на поведение, с която трябва да свикваме. Нашите управляващи са боклуци (най-меко казано) и никой във властта няма визия за такова бъдеще, което да си струва да бъде изживяно.

Бездушните позьори в правителството и парламента, ако изобщо присъстват в парламентарната зала, знаят само да си раздават бонуси и съчиняват такива закони, с които да окрадат работещите, да обрекат на гладна смърт пенсионерите или да заробят децата и внуците ни да плащат нови външни дългове. Държавата ни е разпродадена на алчни чужди инвеститори и големи корпорации, които се интересуват само как да забогатеят от нашите природни и човешки ресурси, баз да ги е грижа за самата Природа - дали я замърсяват и за самите хора - дали ги тровят и експлоатират. Дребните предприятия загиват, правото ни на личен живот се потъпква, за да се опаза нашата "сигурност", а масовите медии и правителствените пропагандатори ни промиват мозъка, като ни заливат с глупости, всяват страх и омраза, и рекламират простотията и невежеството, като че ли нищо друго няма значение.

Голяма част от тези неща са извън контрола на обикновения човек, но все пак ние всички сме част от случващото се около нас. Наистина, светът не трябва да бъде такъв, но той Е такъв, затова трябва да се опитаме доколкото можем да пазим равновесие и да устояваме на злото около нас. Колкото и да се опитваме да бъдем позитивни и гъвкави, понякога случващото се наоколо наистина е плашещо, мрачно и подтискащо, и точно тогава ние трябва повече от всякога да направим съзнателни усилия, за да опазим здравия си разум и вътрешния си мир. Лошите новини понякога са заразяващи, но докато се мръщим и задълбаваме в негативността наоколо, красотата на живота продължава да цъфти пред очите ни. Ние трябва да насочим съзнателно вниманието си към хубавата страна на нещата и положителното в света, за да не пропуснем радостта, която се крие в дребните неща, и красотата на Природата, която величествено се проявява във всеки един момент. Животът е дар и богатство, а най-доброто, което можем да направим, е да се опитаме действително да живеем добре.


Ето няколко основни неща, които трябва да направите, за да възстановите хармонията в живота си и да запазите здравия си разум в тези тежки времена:

1. Развийте си лична духовна практика
Личната практика може да се състои от физически или медитативни упражнения, или някакъви други методи, които да ви помогнат изцяло да се концентрирате върху случващото се вътре във вас. Много съвременни хора преоткриват тайните на различните древни практики за духовно и физическо развитие, каквито са йогата, медитацията и бойните изкуства. Обучавайки се в тези древни изкуства и постепенното прилагане на тяхната философия в ежедневния живот, ни става по-лесно да поддържаме вътрешния си баланс и да опознаем собствената си сила и жизненост. Добре подбраната лична духовна практика ни помага да наблюдаваме своето собствено душевно състояние, подобрява вътрешната ни увереност и ни учи да устояваме на трудностите в живота. Редовните упражнения и вниманието към собствената ни личност представляват едно своеобразно обновяване на духовната ни същност, което ни помага да разширим светогледа си и ни учи на самоконтрол. Колкото повече практиката се превръща в част от живота ни, толкова по-добре усещаме, когато живота ни се опитва да се изплъзва от контрол, и развиваме все по-добри умения да възстановяваме баланса и вътрешната си хармония.

2. Детоксикация и здравословен начин на живот
Модерната система на здравеопазване се основава на подтискането на симптомите на болестите със супер-скъпи лекарства, които имат многобройни вредни странични ефекти, а фармацевтичната индустрия няма финансов интерес да ви излекува цялостно, за да бъдете здрави и жизнени. Освен това качеството на околната ни среда и на храната, с която се храним, днес е ужасно влошено заради безбройните замърсители на Природата и заради токсините, които се добавят в храните. Да бъдеш здрав е доста трудно в днешно време, но физическото здраве и незамърсеното тяло са изключително важни, за да се чувства човек добре в кожата си и щастлив в душата си. Здрав дух в здраво тяло, както казва народа. Да променим моделите си на консумация и да се научим да живеем без зависимости от лекарства, алкохол и други наркотици - всеки трябва да направи тази важна крачка към промяна в начина си на живот. След като веднъж успее да спечели със силата на волята си тази битка, човек изпитва естественото влечение към това да се чувства здрав и му става по-лесно, дори инстинктивно, да поддържа и защитава своето здраве. Следващата стъпка, след промяната на навиците ни за потребление, трябва да бъде детоксикацията, за да се освободим от замърсителите, тежките метали, химикалите и другите отрови, които са успели да проникнат в тялото ни.

3. Активизъм
За много от нас е трудно да намерим своя глас в какафонията на информационната ера, но ако го направим ще открием, че имаме огромни резерви от вътрешна енергия и кураж, които носят със себе си богатство, пълнота и сила за живот. Като човешки същества, ние имаме неподозиран потенциал от креативност и находчивост и когато приложим тези наши качества в служба на каузите и идеалите, които ни вълнуват, това показва, че сме се измъкнали от матрицата и вече не сме част от примирената контролираната тълпа, която се проектира от съвременната култура. Говорейки открито и честно за нередностите на съвременния свят, ние се изпълваме с душевна сила, която ни прави устойчиви на стреса и ни помага да се справяме с несгодите.

4. Изхвърлете телевизора си
Масовите медии и "забавната" индустрия имат голямо влияние върху начина, по който възприемаме реалността, и затова те открай време се контролират от различни тъмни братства, с цел да ни програмират по изгоден за тях начин. Когато гледаме, слушаме и четем такива масови медии, ние доброволно се съгласяваме да бъдем емоционално манипулирани и подмолно контролирани. Страх, безпокойство, несигурност, насилие, желание и омраза са основните вибрации, които се излъчват от корпоративните медии. След като изхвърлим телевизора и развием наши собствени възгледи за реалността, е много по-вероятно да открием красотата и изобилието на света, да проявим любов, състрадание и прошка... все качества, които са важни за спокойния и балансиран живот.

5. Научете се да казвате "Не"
Да кажеш "Не" е може би най-важното социално умение, което трябва да развием, за да можем да запазим здравия си разум и личния си суверенитет. И трябва да прилагаме това умение не само в работата си примерно, когато шефът ни се опитва да ни експлоатира неправомерно и да мачка достойнството ни, но също и когато държавната власт се опитва да отнеме някои от основните ни права и свободи. Да кажеш "не" понякога е учудващо трудно за повечето хора, защото ние сме възпитавани да се подчиняваме пред "авторитета" и да "не клатим лодката". От нас се изисква подчинение и ние трябва да изберем дали да се съобразяваме с това. Светът днес е в такова състояние не само заради тъмните заговори на елита, които повличат всички ни към съперничество, конфликти и терор, но и защото много от обикновените хора се страхуват да кажат "Не".

6. Самоподготовка, самоосигуряване и живот без дълг
За да можем да устоим на страха от несигурността на съвременния живот, е много важно да бъдем подготвени поне в основни линии да посрещнем някои от очевидно задаващите се потенциални бедствия, каквито са природните катаклизми, гражданските вълнения и икономическите трудности. Наша отговорност е да придобием умения за оцеляване и различни практически знания, да станем независими от модерната хранителна система и да си осигурим сами провизии за нашето изхранване. Дали ще си съхранявате дълготрайни продукти или ще си направите градинка на балкона, дали ще се пренесете на село и ще си направите ферма, или ще останете в града и със съседите ще отглеждате градска зеленчукова градина - изборът е ваш, но е важно да бъдете независими и да не очаквате, че някой друг (например държавата) ще се погрижи за вас и ще ви нахрани. Също така е важно да се освободите от примката на модерната парична система, не теглете никакви кредити и се опитайте да се освободите от дълговете, ако вече имате такива. Банковата система е порочна, а да се освободите от дълговете към нея е революционен акт, който ще ви спести огромна енергия, която иначе бихте израдвали за притеснения.

7. Бъдете благодарни
Да чувстваме признателност за това, което притежаваме, и да благодарим за добрите неща в живота си, е един мощен начин да се освободим от примката на постоянните желания, които са присъща черта на нашето консуматорско общество. Когато се чувстваме подтиснати и депресирани и се измъчваме заради ежедневните си грижи, простото фокусиране върху доброто и хубавото около нас понякога е достатъчно да прогони тъгата и лошото настроение. Материалните притежания и скъпите вещи носят само временно чувство на щастие, също както и наркотиците, алкохола и краткотрайните забавления. Още по-страшното е, че стремежът към материални притежания вкарва свободният ни дух в капана на материалния свят, който древните хора неслучайно са наричали "майа" - илюзия. Трябва да изоставим материалните желания и да се стремим към истински важните неща в живота, каквито са любовта, взаимоотношенията с хората и здравето. За да преодолеем страхът и тревожността, предизвиквани от модерния свят, чувството на благодарност е силно препоръчително и точно то може да ни помогне да се справим с трудностите на съвременния живот.

Действително живеем в интересни времена и всеки от нас е подложен на заразни духовни влияния, замърсяване на тялото и подтискане на човешкия ни дух, който е създаден да бъде жизнен, свободен, сияен, жив и вдъхновен. Повече от всякога, светът се нуждае от силни личности, които активно да се борят срещу безсърдечността и апатията в нашето общество. Надяваме се тези съвети да са ви от полза, когато се сблъсквате с негативни обстоятелства, които се опитват да източат вашата вътрешна енергия и положителна воля.

Свободен превод от wakingtimes.com.

Вижте и този материал: Как да променим света - 10-те правила на Махатма Ганди
-

-