Периодичното постене е мощен метод за лечение

Нашите древни предшественици са растяли в свят на стрес и недостиг. Често се е случвало да няма храна и всички да гладуват. Тази форма на живот е оставила своя отпечатък върху нашите гени и има важно значение за нашето здраве и благополучие. Периодичното гладуване намалява оксидативния стрес, подобрява клетъчните процеси на ремонт и изглежда е ключова стратегия за забавяне на стареенето и за дълголетие.

Древните ни предци са живели в един свят, където за храната трябвало човек да се бори и печели. Много дни са се случвали да минават с малко храна. Понякога, голям лов можело да донесе хранителни запаси за няколко дни, но това се случвало рядко. Обикновено едно или две основни хранения на всеки няколко дни са били достатъчни, за да изхранят нашите предци.

Недостига на храна създава ефективен метаболизъм

Хилядите години на недостиг на храна са накарали телата ни да разработят защитен механизъм, за да се адаптират към редуващите се фази на изобилие и на недостиг на храна. През време на недостига на храна клетъчните мембрани стават все по-чувствителни към инсулина. Това е особено важно, когато храната е оскъдна, тъй като инсулинът гарантира, че всяка частица от храната ефективно ще се използва или съхранява.

По време на изобилието на храна тялото намалява чувствителността на клетките към инсулина, с цел да се избегне стреса от тежкия прием на калории. Това води до повишени нива на инсулин, увеличаване на натрупването на мазнините, увеличаване на оксидативния стрес и създава условия за възпалителни заболявания в организма. Инсулинът също така подобрява клетъчното деление, което е рисков фактор за образуването на рак.

Днес ние имаме огромно изобилие от хранителни източници. Фактически, можем да ядем по всяко време, когато си поискаме. В действителност, много консултанти по здравословно хранене препоръчват да се ядат 5-6 малки порции през целия ден. Този процес, обаче, изпраща на тялото сигнал за излишък и така потиска ключовите хормони за регенерирането на тъканите, които имат мощен анти-ейдж ефект.Как да задействаме генетичните механизми за "ремонт"

Периодичното гладуване помага, за да се включат в действие някои от генетичните механизми за ремонт, които стимулират подмладяването на клетките. Това е един вид адаптация, която помага на определени клетки да имат по-дълъг живот по време на глад. От енергийна гледна точка, по-евтино е клетката да се ремонтира, отколкото да се дели и да се създават нови клетки. Това оказва положителен ефект при спирането на образуването и разпространението на раковите клетки.

Тези генетични механизми за ремонт се включват чрез освобождаването на човешкия хормон на растежа (HGH). За HGH е известно, че създава физиологични промени в метаболизма, които благоприятстват изгарянето на мазнините и пестенето на протеини. Протеините и аминокиселините се използват за ремонт на колагена в тъканите, който подобрява функционалността и силата на мускулите, сухожилията, ставните връзки и костите. Освен това хормонът на растежа подобрява функцията на кожата, намалява бръчките и лекува порязванията и изгарянията по-бързо.

HGH и инсулинът имат противоположни функции. HGH е фокусиран върху възстановяването на тъканите, ефикасното използване на горивото и противовъзпалителната имунна активност. Инсулинът е предназначен за съхраняване на енергията, клетъчно делене и про-възпалителна имунна активност. Инсулинът е доминиращия играч в тази игра. Когато условията предизвикват освобождаването на инсулин (например при прием на въглехидрати) HGH се потиска.

Постенето е мощно лечебно средство

Периодичното гладуване е един от най-мощните начините за намаляване на възпаленията, повишаване на имунитета и подобряване на възстановяването на тъканите. Това е една от причините, поради която на много хора им се гади, когато имат инфекции. Тялото ни влияе бързо чрез този вроден механизъм, така че да може да се създаде подходяща среда за повишаване на естествения ни имунитет.

Изследователи от Медицинския център на Института Харт са установили, че мъжете, които са гладували в продължение на 24 часа имат 2000% увеличение на циркулиращия човешки растежен хормон. Жените, които са били изследвани след същия период на гладуване, са били с 1300% увеличение на HGH. Изследователите също установили, че гладувалите лица са със значително намалени триглицериди, подобрено ниво на "добрия"  HDL-холестерол и стабилизирани показатели на кръвната захар.

Най-добрият начин да се започне постенето е, като се дават на тялото 12 часа между закуска и вечеря всеки ден. Тогава организмът ви ще има 4 часа, за да завърши храносмилането и 8 часа за черния дроб, за да завърши своя цикъл на детоксикация. След като това стане стандартна част от начина ви на живот, опитайте се през един ден от седмицата и удължите гладуването за 16-18 часа. След като се справите и с това, можете да опитате и пълното гладуване за 24 часа всяка седмица.

Източник и референции: /sott.net/

Още информация има в този материал: Редовното постене може да ви спаси от диабет и сърдечни болести

Вижте и това документално филмче: http://www.dokumentalni.com/?p=2079

Друга алтернатива е Житния режим: http://www.beinsadouno.org/bg/node/5229
-

-