Редовното постене може да ви спаси от диабет и сърдечни болести

Според учените даже и само 24 часа без храна могат да имат полезен ефект върху здравословното състояние. Лекарите са изследвали здравето и навиците на повече от 200 жители на щата Юта, където постенето поне за един ден в месеца е традиция и начин на живот за много от Мормоните. Рентгеновите снимки разкрили стесняване на артериите при 75% от хората, които никога не са постили. За сметка на това, запушването на артериите засегнало само 63% от хората, които казали, че често им се случва да пропускат някое ядене.

Освен това, на конференцията на Американската колегия на кардиолозите бе обявено, че постенето намалява наполовина шансовете от развитие на диабет. За да е сигурно, че тези резултати не се отнасят само за тези, които освен че постят водят и здравословен начин на живот , учените провели и второ изследване, върху хора които не са редовно постещи. Тези хора не яли нищо и не пили нищо освен вода в продължение на 24 часа, след което били подложени на серия от медицински изследвания. Същите хора били изследвани и в дните, когато се хранят нормално.

Тестовете разкрили, че постенето предизвиква скок в нивата на хормона на растежа, който хормон е отговорен също и за ускоряването на метаболизма и изгарянето на мазнини. Нивата на този хормон се увеличили съответно 13-кратно при жените и 20-кратно при мъжете само след 24-часово постене. Изгарянето на излишните телесни мазнини е отдавна известно, че намалява риска от диабет и свързаните с него сърдечни болести.

Все пак лекарите смятат, че са нужни още доста изследвания, преди постенето да започне да се предписва на пациентите като лечебно средство.

Източник: /DailyMail/

Коментар от мен: И все пак, едва ли ще ви навреди кой знае колко, ако изкарате един прочистващ ден само на вода, без никаква храна. Утре е Велики Петък (Разпети Петък), денят в който Божият син Иисус Христос е бил разпнат на кръста, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. На този ден от Страстната седмица се препоръчва постът да е особено строг, за да се покаже съпричастност с мъките на Христос. Така че, едва ли има по-подходящ ден в годината, за да изпробвате ползите от 24-часовото постене.