Учените установиха, че е по-здравословно да се дава помощ, отколкото да се получава

Пет-годишно проучване на изследователи от три университета е установило, че помагането на други хора подобрява здравето и удължава живота. От друга страна, след повече от 20 години на изследвания, все още не може да се установи, че същите ползи за здравето са валидни и за получателите на помощта.

Ръководителят на изследването е д-р Майкъл Дж. Пулен, асистент-професор по психология в университета в Бъфало. "Това проучване предлага значителен принос към научната литература за връзката между социалната среда и здравето, и по-конкретно за разбирането ни относно това как оказването на помощ на други хора може да предложи ползи за здравето на дарителя чрез неутрализиране на негативните ефекти от стреса" - казва той. Пулен, заедно с колегите си от Университета Stony Brook и щатския университет в Grand Valley са авторите на изследването, озаглавено "Помагането на другите и връзките между стрес и смъртност". Резултатите от изследването вече са публикувани онлайн на 17 януари от Американския журнал на общественото здраве, и ще бъдат отпечатани в следващия брой на изданието.

Авторите подчертават, че социалната изолация и стреса са значими предиктори за смъртност и заболеваемост, но въпреки 20-годишните проучвания и мета-аналитичен изследвания не са успели да установят, че получаването на социална подкрепа може да неутрализира психосоциалния стрес. "Както показва заглавието на нашето проучване", обяснява Пулен, "ние тествахме хипотезата, че помагането на другите ще доведе до намалена връзка между стреса и смъртността за помощниците. По-конкретно, през последните пет години на проучване, ние открихме, че при наличието на стресови ситуации, тези хора, които са помагали на други през предходната година, е по-малко вероятно да умрат, отколкото тези, които не са помагали на други", казва той.

Изследвани са били 846 души, всички те от района на Детройт, Мичиган, като за целта са проведени базови интервюта за оценка на стресиращите събития, които хората са имали през изминалата година, а също и дали тези хора са оказавали конкретна помощ на приятели или членове на семейството през изминалата година.

Стресиращите събития са включвали такива неща като сериозни, но незастрашаващи живота болести, кражби с взлом, загуба на работата, финансови трудности или смърт на членове от семейството. Анкетираните е трябвало да посочат и колко време са прекарали през последните 12 месеца в помощ на приятели, съседи и роднини, които не живеят с тях, чрез осигуряване на транспорт, правене на поръчки и пазаруване, извършване на домакинска работа, грижи за деца и други задачи.

"Когато настроихме възрастта, здравето и функционирането на изходното ниво и основните психосоциални променливи, пропорционалните модели за опасност на Кокс за смъртност (най-широко използваният метод за анализ на оцеляване) показват значително взаимодействие между поведението на подпомагане, стресовите събития, заболеваемостта и смъртността" - обяснява Пулен. "Нашето заключение е, че помагането на другите води до намаляване на смъртността, чрез буфериране на връзката между стрес и смъртност."

"Тези открития надхвърлят предишните анализи и показват, че ползите за здравето при помагащите произтичат по-специално от буферирането на стресовите процеси", продължава Пулен. "Те предоставят важни насоки за разбиране как поведението на помагащите може да насърчава здравето и, потенциално, как социалните процеси по принцип могат да повлияят на здравето."

Съавтори на Пулен са Стефани Л. Браун и Дилън М. Смит, доценти по превантивна медицина, от университета Стоуни Брук в Ню Йорк, и Аманда Дж. Дилард, асистент професор по психология в щатския университет Гранд Валей в Алъндейл, Мичиган.

Автор: Patricia Donovan/University at Buffalo
Източник: /sott.net/

Вижте и този материал: Правете добри дела - полезно е за здравето!

-

-