Най-голямата онлайн библиотека с аудио записи на животни

Чудили ли сте се някога какви звуци издава чучулигата? Или брадатия тюлен? А имате ли престава как звучи птицата монтезума? За да разберете отговора на тези въпроси разгледайте най-големия онлайн архив за животински звуци в света и слушайте!

Архиварите от Корнелската лаборатория по орнитология Macaulay Library години наред са дигитализирали близо 150 000 аналогови аудио записи, за да ги публикуват в Интернет. Така получения ресурс е незаменим за изследователите и ще помага за идентифицирането и опазването на видовете.

"От гледна точка на скорост и широта на събрания материал, който сега е достръпен онлайн за всички, архивът е наистина революционен" - твърди Грег Бъдни в медийната публикация.

Най-старите записи в архива са от 1929г. Особено много е наблегнато на птичите звуци, но има записи и на  всякакви други животни - от човекоподобни маймуни, та чак до зебри, а има и много видеозаписи. Онлайн библиотеката се очертава да бъде златна мина за студенти и изследователи от всички нива, особено за орнитолозите, които искат да усъвършенстват уменияте си да идентифицират птиците по звуците им. Естествено, аудио архивът ще бъде от полза и за много родители, на които им се налага да отговарят на любопитните въпроси на децата си.


Занапред архиварите възнамеряват да обогатяват библиотеката с още записи, не само професионални, но и аматьорски. "Толкова е забавно да се слушат такива звуци" - казва Бъдни. "Чували ли сте някога как звучи моржът под вода? Това е наистина удивителен звук!"

Автор/Източник: John Roach @ NBC News

---------------

Адресът на онлайн библиотеката с аудио и видео записо на животни е:
 http://macaulaylibrary.org/

Препоръчвам ви да чуете славейчето, създава чудесно настроение, особено сега - посред зима:



А ако искате нещо по-екзотично, вижте тези 3 клипчета с Райски птици, много са забавни:







-

-