Шефове за пример: Те подаряват бизнеса на служителите си

Работниците от едно малко градче в щата Минесота получиха нещо повече от празничен бонус през тази година. Като му дошло време да се пенсионира, Джо Люкън от Бемиджи, Минесота, който е успешен собственик на местен магазин за хранителни стоки, решил, че е по-добре да прехвърли собствеността на компанията на своите служители, отколкото да продава бизнеса си на големите търговски вериги. Посредством програмата ESOP, 400-те служители в магазина ще станат новите собствеци Lueken's Village Foods в началото на 2013г., въпреки офертите на много от големите вериги магазини.

"Моите служители имат огромни заслуги за успеха на компанията ми и затова ще е справедливо те да се облагодетелстват," - казва Люкън пред Star Tribune. "Човек не може само да получава, а трябва и да дава."


ESOP или Employee stock ownership plan е програма, която дава право на работниците в предприятията да станат съсобственици, при това обикновено без да плащат нищо, какъвто ще е и случая с работниците на Люкън. Частите от печалбата им като нови собственици ще се внася в т.нар. ESOP тръст, където ще се пазят докато служителя не се пенсионира или не напусне компанията, а след това могат да бъдат продадени. Така че, на практика, работниците ще получат собствеността върху компанията съвсем безплатно.

Това не е първият случай, когато притежатели на малък бизнес награждават своите служители, правейки ги собственици, заради усърдната им работа и лоялност. През 2010г., по случай 81-ия си рожден ден, Боб Муур от Милуоки, Орегон, прави огромен подарък на своите служители. Целия си бизнес за производство на зърнени храни, той прехвърля на 209-тимата си работници, които стават новите собственици, отново посредством ESOP.


Някои изпълнителни директори на компании пък избират други, по-прости начини, за да наградят служителите си: с пари в брой. През март, директорът на Mojang Маркус Нотч' Пърсън раздал дивидентите от борсовите операции, възлизащи на 3 милиона долара, на служителите си. А директорът на Intelius Навин Джейн, през 2011г. обявил съревнование между служителите си за нови идеи за продукти, след което наградил 13-имата с най-добри предложения с чекове от $2000 до $50 000.

Източник: /huffingtonpost.com/
-