Будни сме! - трета част - STOP на АСТА

"Пред винкело АСТА не важи". С този лозунг Перник показа своето отношение към спорното споразумение срещу пиратството и фалшифицирането. Шествието в миньорския град беше част от демонстрациите, които се проведоха в цялата страна срещу АСТА. Най-масовият бе в София, където се събраха над 5000 предимно млади хора, но по останалите градове протестът премина по-вяло. Шествията започнаха в 11:00 часа навсякъде по страната.

По повода столицата осъмна с нов дизайн на войниците от паметника на Съветската армия. Този път те не са герои от комикси, както през лятото миналата година, а протестиращи срещу АСТА с маски на хакерската група "Анонимните". "Ако споразумението бъде ратифицирано, то ще бъде ратифицирано цялостно - невъзможно е това да стане отчасти. Следователно, все още нищо не е спечелено. Трябва да излезем на протест и трябва да сме многобройни и гласовити. Присъединете се към силната реакция на цяла Европа срещу това вредно и опасно споразумение", призоваха активистите, които префасонираха паметника.

На протеста в София излязоха над 5000 предимно млади хора
. Въпреки студа майки дойдоха с деца в колички, за да изразят своето недоволство срещу АСТА. Докато хората се събираха за шествието пред НДК, организаторите спуснаха огромно българско знаме на централния вход на сградата. След това протестиращите го поеха като вълна и го понесоха по булевард "Витоша". Млад мъж пък влачеше като на каишка монитор, облепен с етикети АСТА. Черни знамена с надписи "Баста на АСТА", "АСТА ла виста, бейби", "Не патентовайте живота ни" и други остроумни заигравки с абреавиатурата АСТА, носеха протестиращите, които се движеха под строга и многобройна полицейска охрана.

Служителите на реда бяха разположени по целия център на София от НДК, през булевард "Витоша", булевард "Цар Освободител" до Народното събрание. На градинката пред НДК униформените организираха импровизирани пропусквателни пунктове, където проверяваха раниците и чантите на отиващите към протеста. Шествието беше съпроводено с тъпани и барабани, а ентусиазирани младежи надуваха вувузели. Пред Народното събрание протестиращите викаха "И преди и сега, искаме свобода". От полицията обясниха, че шествието е протекло мирно, без никакви проблеми.


Търново: Ако ти спрат нета, спри държавата!

За разлика от столицата протестите в страната преминаха вяло. Около 300 души се събраха на митинга във Варна. Част от протестиращите бяха с маски и скандираха, че споразумението ограничава свободата.

Стотина русенци се явиха пред сградата на общината в града. Младите хора се организираха чрез социалните мрежи и много от тях носеха на лицата си маските на анонимността. Младежите издигнаха лозунги, на които пишеше "Депутати, избрани сте да защитавате България, разчитаме на вас" и "Теглиш филм, получаваш затвор". Въпреки минусовите температури и леда, протестът продължи около час.

На площад "Възраждане"в Разград полицаите бяха повече от желаещите да участват в протеста. Десетина тийнейджъри дойдоха в уречения час, но се разотидоха след предупрежденията, че протестът е незаконен, понеже за него няма уведомление нито в общината, нито в полицията.

Около 100 души протестираха във Велико Търново. Участниците издигнаха плакати "АСТА спрете, свободата запазете", "Ако държавата ти спре интернета, спри държавата" и "STOP на АСТА". Хората настояваха Народното събрание в никакъв случай да не ратифицира АСТА и България да не става при никакви условия част от него. Според един от организаторите министрите са подкрепили споразумението без въобще да знаят какво гласуват.

Близо 350 души взеха участие в пловдивския протест срещу търговското споразумение за борба с фалшифицирането АCТА. С плакати "Не на АСТА" и скандирания "АСТА-Свобода", "Не щем ний Европа, не щем ний Шенген, искаме само АСТА отменен", протестиращи от всички възрасти изразиха несъгласието си с ограничаването на свободата в интернет пространството.

В Габрово протестът срещу приемането на АСТА в България събра около 50 души. Младите хора, които настояват за "Свобода" в интернет, преминаха по централните улици на града. Вяло премина протестът в Русе и Кърджали

В Перник се събраха също няколкостотин души пред мемориалния комплекс и преминаха през площад "Кракра" до сградата на Областната управа. Повечето от протестиращите бяха категорични, че протестът им не е политически, въпреки че и много политици настояват правителствата на 22-те държави подписали споразумението, да оттеглят подписите си.

Протести са организирани и в цяла Европа. Десетки хиляди казаха "Не!" на АСТА с шествия в над 150 града на Стария континент.

Автор: Георги Вълчев
Източник: Информационна агенция Дартс нюз
Фотоизточник (за втората снимка): Агенция "Фокус" (
Георги Грънчаров)
-