Будни сме! - II част

Хиляди казаха "Не" на шистовия газ

Тази събота ние българите отново доказахме, че сме будни - хиляди хора протестираха днес срещу добива на шистов газ в България. В 11 часа започнаха протестите във Пловдив, Шумен, Плевен, Бургас и Казанлък. Половин час по-късно тръгнаха митингите във Варна и Велико Търново. В 17 и 17.30 часа протести срещу проучването и добива на шистов газ ще има в Русе и Благоевград. Недоволство има и в София, Добрич и Смолян и то е срещу предоставеното от правителството миналото лято разрешително за търсене и проучване за шистов газ от американската компания "Шеврон" в Североизточна България.

В София протестиращите около 2000 души поискаха законодателство, което гарантира, че добивът на шистов газ не е свързан с опасности. Те носиха лозунги за забрана на шистовия газ и за това, че изборът е - чаша наполовина пълна или празна. Скандираха: "Трайчо и Нона ще влезете в затвора". Към тях се присъединиха и млади театрали, които носеха хляб, привързан в бинт. Казаха, че това е български хляб от Добруджа, но за да се направи, трябва здрава земя и чиста вода. А за да покажат, че те милеят за страната си, изиграха и право хоро пред Народното събрание. Всъщност и мотото на протеста е "Българин остани и земята си защити".

Ангел Славчев от "Гражданска инициатива за забрана на добива на шистов газ" каза на протестиращите, че председателят на Народното събрание Цецка Цачева е обещала на среща в петък ГЕРБ да подкрепи закона за забрана за добива и проучването на шистов газ. Законът ще бъде гласуван в сряда.
Над 1000 души се събраха на протестa във Варна. От декември досега те са събрали над 400 подписа, които ще бъдат предадени в НС. В Пловдив над 1 000 души са подкрепили подписката срещу добива на шистов газ. В центъра на града се събраха 200 души, които ще връчат събраните подписи на общинската управа, предаде кореспондентът на БНР Кремена Данева. В Плевен инициативата бе подкрепена от Асоциацията на зърнопроизводителите и други неправителствени организации. В Бургас протестът събра 50 души на централния площад, които раздаваха листовки.

Стотици протестиращи в Добрич, сред които и бременни жени, обявиха, че ще преминат към ефективни действия, ако до края на януари не бъде наложен мораториум върху проучванията за добив на шистов газ у нас. Към протестиращите се присъединиха и хора с плакати "Каварна иска рок, а не рак". Областният управител на Добрич организира публична дискусия за шистовия газ на 23 януари, предаде кореспондентът на БНР Гинка Димитрова.

Около 400 души в Шумен излязоха на шествие. В протеста пред театъра се включи и фолклорната група "Черните кукери" от шуменското село Веселиново.

Според съобщението за събитието, инициативата ще бъде подкрепена и от българите, живеещи в чужбина: Амстердам, Копенхаген, Лондон, Париж, Рим, Ню Йорк, Чикаго, Атина, Барселона.

Източник: /mediapool.bg/

Снимки: /БГНЕС/