10 от най-чистите места на Земята

Въпреки че придобивките на цивилизацията изглежда са навсякъде около нас, все още се намират кътчета по земното кълбо, където влиянието на хората е сравнително незначително. От ледените полета на Антарктида до джунглите на Папуа Нова Гвинея, ето 10 от най-девствените места на Земята.

Намибия

Република Намибия е една от най-рядко населените страни в света. Тази южноафриканска държава, която е получила името си от пустинята Намиб, е дом на една четвърт от цялата световната популация гепарди - около 2500 животни. С гигантските си пясъчни дюни, древни петроглифи (каменни надписи), кратери и водопади Намибия е една от най-девствените територии в Африка с почти недокоснат от човешка ръка пейзаж. Освен това е и единствената държава в света, където има специален закон, защитаващ здравето на екосистемата.






Галапагоски архипелаг

След Чарлз Дарвин още доста пътешественици са посетили тези уникални острови, но въпреки това Галапагос си остава девствено местенце. Архипелагът е дом на гигантски костенурки, игуани, птици, морски лъвове, пингвини, китове и риби и от 50 години е биологичен морски резерват. Човешката популация на Галапагоските острови наброява едва 23 000 души, но за сметка на това ендемичните видове растения и животни са стотици (ендемични са видовете растения и животни, които се срещат само и единствено там и никъде другаде на Земята).





Папуа Нова Гвинея...

... е едно от най-малко изследваните места на Земята. Учените са убедени, че многобройни непознати видове растения и животни се срещат в неизследваната вътрешност на страната и все още очакват да бъдат открити от науката. Разработването на богатите природни ресурси обаче е до голяма степен затруднено от неравния терен, неефективната законова уредба и високата цена на строящата се инфраструктура. Поради всички тези човешки проблеми природния пейзаж продължава да е неизследван и в голямата си част недокоснат от човешка ръка.




Сейшелски острови

В сравнение с всяка една друга страна, Сейшелите имат най-голям процент защитени терени - около 50% от териториите на островите са поставени под защита. Ето защо Сейшелските острови се славят с най-девствените плажове и с поразителни видове животни, като например националният символ - сейшелският черен папагал. Освен това Сейшелите имат близо 500 километрова брегова ивица покрита с най-фин морски пясък, а най-хубавото е, че сравнително малко хора посещават този изключителен морски рай.






Бутан

Макар много хора да смятат Тибет за най-незамърсена планинска област, всъщност този малък хималайски съсед на Тибет наречен Бутан е много по-чист. Повече от 60% от площта на страната е покрита с гори, а една четвърт от териториите и са уредени и защитени под формата на национални паркове. "Земята на буреносния дракон" - така наричат жителите на Бутан своята страна, която има и високи планини, и зелени долини, богата култура и изключително биоразнообразие.





Националния парк Дейнтри в Австралия

Понякога се оказва, че колкото по-старо е едно нещо, толкова е по-недокоснато от човека. Националния парк Дейнтри в далечния северен Куинсланд в Австралия представлява дъждовна гора, която е на възраст 110 милиона години и е една от най-старите екосистеми на Земята. Паркът е дом на някои уникални видове растения и съдържа дървета, които са на възраст повече от 2500 години.




Фиордланд, Нова Зеландия

В южния край на новозеландския западен бряг - там се намира районът Фиордланд (земя на фиордите) - дива планинска област, без белези на човешко "облагородяване". С високите си планини, спускащи се стръмно към назъбени каменисти низини и буйни планински потоци, районът Фиордланд никога не е имал значителна или постоянна човешка популация. Даже и маорите, коренното население на Нова Зеландия, посещават рядко областта и то само за малко - за лов и риболов или да събират ценния нефрит. Освен това ветровете във Фиордланд духат директно от Антарктида, поради което и въздухът там е един от най-чистите на планетата.





Полуостров Камчатка в Русия

Едва ли някой си представя Русия като особено чисто местенце, обаче полуостров Камчатка, който се намира в далечния изток на страната, е дива и девствена област, граничеща с Тихия океан на изток и с Охотско море на запад. Множество вулкани и глетчери са осеяли лицето на Камчатка, а освен това в последните десетилетия там са регистрирани и няколко мега-земетресения с магнитуд 9 по Рихтер.




Пустинята Атакама в Чили

Гледката в Атакама е една от най-странните на Земята, защото това е място, където наистина не капва и капка дъжд. Солни басеини, пясък и лава покриват площ от близо 100 хиляди кв. км, а почвата там е толкова лишена от живот, че NASA провежда в района тестове на оборудването си за мисиите до Марс. Поради голямата си надморска височина, почти пълната липса на облаци, сухия въздух и отсъствието на светлинно замърсяване и радиоизлъчвания от големи градове, пустинята Атакама е едно от най-добрите места в света за провеждане на астрономически наблюдения и там вече има построени две големи обсерватории, които изучават звездното небе.





Антарктида

Антарктида не е просто кътче, а цял континент, и при това наистина е девствена територия. Това е единствения континент, който все още не е постоянно заселен от хора, а 96% от площта му е покрита с лед, който на места е с дебелина повече от 1000 метра. Бройката хора обитаващи Антарктида, които се занимават най-вече с научна работа на континента и околните острови, варира между 1000 през зимата и 5000 през лятото. Въпреки че е едно от най-студените места на света и поради това е не особено гостоприемна към човешките обитатели, Антарктида е от съществена важност за други обитатели на Земята - пингвини, китове, тюлени и морски птици - всички те използват водите около континента като хранителна база.





Използвани са материали от Wikipedia. Кликнете върху снимките, за да ги видите в пълен размер.
.

-