По цял свят учените откриват нови видове животни

Нашата Земя е много по-диво място, отколкото ние си мислим. По официални данни до момента са идентифицирани едва около 2 милиона вида, но много учени смятат, че биологичното разнообразие е далеч по-голямо и видовете, обитаващи Земята, са поне 7-8 милиона. Ето защо не е никак чудно, че постоянно чуваме новини за открити нови растителни и животински видове. Ще ви запозная с някои от откритията.

Едно от най-новите открития е този малък буревестник от вида Puffinus bryani. Птицата е намерена в района на Хавайските острови, но учените още не са установили със сигурност кое е постоянното местообитание на този вид. (Фотография: Reginald David, източник National Geographic)


Този нов вид маймуна от групата на тититата (Callicebus) пък е открит в северозападната част на щата Мато Гросо, в бразилската част на Амазонската джунгла. (Фотография: Júlio Dalponte, източник mongabay.com)


В дъждовните гори на Индия са открити десет нови видове жаби. Това е една от тях - Raorchestes crustai, а фотографията е на D.P. Kinesh. Снимки на другите девет жаби можете да видите тук.


Този нов вид змиорка е открит сред мрака на подводна пещера в Палау, западната част на Тихия океан. Биолозите я нарекли "жива вкаменелост", защото според тях така са изглеждали първите змиорки, които се появили на Земята преди 200 милиона години. Фотографията е на Jiro Sakaue, източник guardian.co.uk.
Тази жаба диша през кожата си, а аеродинамичната форма на тялото и позволява да се придвижва доста бързо сред бурните води на реки и потоци. Този вид жаби (Barbourula kalimantanensis) са открити още през далечната 1978г., но едва наскоро учените са установили, че те нямат бели дробове. Снимка: David Bickford, източник panda.org
Тази огнено оранжева змия, също както и по-горната жаба, са открити в Борнео, където до момента е установено, че живеят 10 вида примати, повече от 350 вида птици, 150 вида земноводни и влечуги и умопомрачителните 10 хиляди вида растения, които при това са ендемични видове (не се срещат никъде другаде). Снимка на змията: Gernot Vogel, източник panda.org


А този ярко син гущер (Varanus macraei) е един от най-красивите нови видове влечуги откривани в последните години. Синият варан може да достигне до 1 метър на дължина и е открит на остров Батанта
(Batanta), в Папуа Нова Гвинея. Снимката е на Lutz Obelgonner, източник discovery.com


Лемурът Microcebus berthae е един от най-малките видове лемури. Достига едва около 9 сантиметра на дължина, а като тегло - до 30 грама. Открит е в Националния парк Kirindy Mitea на западния бряг на Мадагаскар. Фотография: Harald Schuetz, източник globalanimal.org

Вижте и клипчето, където са показани някои от видовете животни, открити през 21-ви век. За съжаление голяма част от тях са застрашени от изчезване.
А най-интересните нови видове животни за 2012г. можете да видите тук:
 http://dobritenovini.blogspot.com/2013/01/2012.html
-

-