Една ябълка на ден НАИСТИНА държи доктора далеч от мен!

Някои може би ще побързат да отхвърлят старата народна мъдрост, че "една ябълка на ден, държи доктора далеч от мен" и ще я причислят към приказките, с които децата се убеждават да ядат плодове и зеленчуци. Може обаче да се окаже, че един толкова обикновен плод като ябълката, действително е в състояние да ви спести посещението в лекарския кабинет.

Ябълките се консумират от най-древни времена, особено популярни са били сред древните гърци и римляни, които добре са знаели за лечебните свойства на тези често пренебрегвани плодове. Едва отскоро съвременните хора сякаш започват отново да забелязват ябълките докато пазаруват, интереса към тях изглежда се възражда и има защо! Всяка една ябълка, освен че е богата на много от необходимите хранителни вещества, съдържа също и витамин С, диетични фибри, бета каротин, флавоноиди, фитостероли, антиоксиданти и широка гама от витамини, минерали и аминокиселини - всичко необходимо за тялото, за да се излекува.

Учудващо, оказва се че ябълките са доста добре проучени и изследвани, а науката знае за многобройните им ползи за здравето, някои от които са:

1. Резултати от изследванията показват, че пектинът в ябълките (разтворимите фибри ) подобрява работата на храносмилателната система, противодейства на негативните ефекти от лъчетерапията, предпазва от камъни в жлъчката и помага на тялато да се очисти от различни токсични вещества, включително и от алуминий. Освен това пектинът забавя процеса на абсорбиране на храната, което е особено полезно за хората страдащи от диабет, хипогликемия и затлъстяване.

2. Няколко обширни епидемиологични проучвания проведени в Европа са установили, че консумирането само на 2 ябълки седмично предпазва и помага в лечението на астма, диабет 2 тип и различни видове възпаления.

3. Изследователи от Университета в Калфорния са установили, че ябълките имат способността да предпазват от тумори.

4. Установено е, че изяждането само на една ябълка дневно понижава нивата на "лошия" холестерол в организма с 8-11%. Изяждането на 2 ябълки дневно може да намали лошия холестерол с до 16%.

5. Диетите, които включват консумацията на ябълки, могат да намалят риска от сърдечни болести с до 20%.

6. Даже и само обелките на една ябълка съдържат достатъчно хранителни вещества и антиоксиданти, за да забавят процесите на стареене на тялото, да предпазват от рак и да намаляват лошия холестерол. Резултатите от изследванията показват, че кората на една ябълка може да намали риска от рак на дебелото черво с 43% и риска от рак на черния дроб с 57%. Освен това, проучвания проведени в Университета на Уисконсин показват, че хранителните вещества в кората на ябълките могат да ограничават необичайния растеж на клетките, да предпазват от различни видове рак, а също и да предпазват от образуването на метастази (разпространението на рака в тялото).

7. Френски учени са установили, че флоридзина (phloridzin) в ябълките (това е флаваноид, който се среща също и в крушите и черешите) може да предпазва от остеопороза и помага за подобряване на костната плътност.

8. Изследване проведено в Университета Корнел показва, че кверцетина (quercetin) в ябълките може да предпазва мозъчните клетки от вредното действие на свободните радикали, което се свързва с болестта на Алцхаймер. Освен това е доказано, че консумирането на една ябълка дневно намалява риска от рак на гърдата със 17%, а изяждането на 3 ябълки дневно намалява този риск с цели 39%.

9. Изследване върху навиците на 10 000 души установило, че при тези, които редовно консумират ябълки, вероятността да развият рак на белия дроб е с 50% по-ниска.

10. Бразилско проучване върху жени, опитващи се да отслабнат, установило че тези от тях, които изяждали по 3 ябълки дневно докато пазели диета, са свалили значително повече килограми, в сравнение с жените, чиято диета не включвала ябълки.

11. Проучвания върху бременни жени са установили, че децата чиито майки редовно консумират ябълки по време на бременността, е значително по-малко вероятно да се разболеят от астма.

12. Установено е също и че консумацията на ябълки подобрява хигиената на устната кухина, а освен това поддържа кожата здрава и красива.

И така, въпреки че ябълките са малки като размери, ползите от консумацията дори и само на една ябълка дневно са огромни - като се започне от осигуряването на чиста и сияйна кожа и се стигне до предпазването от различни видове рак. Затова, за да си спестите ходенето до лекарския кабинет и свързаното с него предписване на лекарства, се опитайте да ядете поне по една ябълка дневно, това наистина може да държи доктора далеч от вас!

Източник: /NaturalNews/
-