Музиката може да лекува

Проучванията показват, че музиката е натурално лечебно средство. Доказано е, че слушането на музика предизвиква отделяне на допамин, който е отговорен за удоволствието, а също така показва и обещаващи резултати при лечението на психични и соматични заболявания. Подобни изследвания показват, че слушането на музика може да е полезно за пациенти с мозъчни травми, а също да се използва и като терапевтична намеса при проблеми, свързани със стареенето.

Усилва удоволствието. Скорошно проучване, публикувано в Nature Neuroscience (2011) показва, че когато човек слуша любимата си музика, това предизвиква отделянето на допамин - невротрансмитер, който се свързва с мозъчната система, отговорна за удоволствието. Дори и само очакването на музикалните звуци, които човек харесва, предизвиква отделяне на допамин. Това проучване е първото, което доказва връзката на допамина с музикалното удоволствие и което показва как работи системата за удоволствие на човека.

Допаминът, който е отговорен както за мотивацията, така и за пристрастяването, е химикал, който ни кара да се чувстваме добре. Може да повлияе на мислите и чувствата, а освен това му се приписва съществена роля за чувството на щастие. Твърде малкото количество допамин може да доведе до ирационално мислене, загуба на паметта или шизофрения.

Отстранява депресията. За да се проучи способността на музиката да отстранява симптомите на депресията от Maratus (2008) са направили преглед на резултатите от 5 различни изследвания. Прегледът установил, че 4 от тези 5 проучвания съобщават за съществено подобрение на пациентите с депресия, които са били избрани на случаен принцип и подложени на музикална терапия, в сравнение с пациентите които са били подложени на стандартно лечение. Участвалите в музикалната терапия споделят, че съществествено се е подобрило настроението и душевното им състояние.

В подобно проучване, проведено от Myskja and Nord (2008), се съобщава, че проведената музикална терапия довела до значително намаляване на симптомите на депресията при обитателите на старчески дом в Осло, Норвегия. Там хората били оставени без музика в продължение на 4 месеца, след което била въведена музикална терапия за 2 месеца, по два пъти седмично. В експеримента взели участие 72-ма души разделени на 2 групи - едните с музика, другите без. Резултатите показват, че обитателите на дома, които участвали в музикалната терапия имали значително намаляване на депресията в сравнение с тези, които не са били подложени на музикално въздействие.

Лекарство за мозъка. Музиката може да отговори и на нуждите на пациенти с травматични увреждания на мозъка. В публикацията на Гилбърдсън и Алдридж, прегледана от Райт (2008), се съобщава, че музикалната терапия се е оказала ефективна при рехабилитацията на пациенти, за които първоначално се смятало, че не реагират на въздействия. Това е доказано с подробности в литературата, представена в публикацията. Там са включени истории за пациенти, за които се смятало, че са във вегетативно състояние, но се оказало че те са способни да реагират на музика, а в последствие се установило, че даже могат и да комуникират.

Други ползи. Един обширен преглед на литературата по музикотерапия, проведен от Koelsch (2009) разкрива и допълнителни ползи от музиката, като например: Музиката може автоматично да привлече вниманието и по този начин да го отклони от негативните преживявания като болка, тревога, безпокойство и тъга. По същия начин музиката е ефективна при лечение на афективните разстройства като депресия, патологична тревожност, и пост-травматично стресово разстройство. Тя е от полза при лечение на шум в ушите и за подпомагане на пациентите с Алцхаймер да се адаптират дългосрочно в лечебните заведения. Също така е доказано, че помага за подобряване на изпълнителна функция на хора в напреднала възраст, включително и на такива пациенти, които са претърпели инсулт или страдат от болест на Паркинсон.

Ето защо музиката е натурално целебно средство, което предизвиква приятни усещания и дава добри шансове за лечението на множество психични и соматични заболявания. Също така тя може да подобри емоционалното и психо-социалното здраве (wellness) на пациенти с мозъчни увреждания, както и да предложи терапевтични ползи за по-възрастните, посредством подобряване на когнитивното, физическото и емоционалното здраве.

Източник: /NaturalNews/

-

-