Странната сила на плацебо ефекта

Всички вие сте чували и преди за плацебо - това е когато нещо без реална терапевтична сила, кара хората действително да се почувстват по-добре. Това е един невероятен номер на нашия ум - посредством вярата и очакването, че нещо ще ни подейства, то наистина действа!

Това, което е странно, е силата на ефекта, заради някои наистина странни факти. Например едно и също плацебо може да повлияе на болката наполовина толкова добре, колкото аспирина и в същото време - наполовина толкова добре, колкото морфина. Морфина е много по-силно обезболяващо средство, но плацебото е еднакво ефективно и в сравнение с двете - на половина.

Когато някой ви каже, че плацебото ще намали болката - то намалява болката. Но ако ви се каже за същото плацебо, че ще увеличи болката - деиствително болката се усилва. Ако вярвате, че плацебото ще ви накара да се почувствате по-добре - ще се почувствате по-добре, а ако вярвате в обратното - и ефектът ще е обратен.

Като плацебо се използват не само хапчета, но също и кремове, инжекции, операции или напитки. Има даже и плацебо бутони, които реално нямат никакво действие, но ви карат да се чувствате сякаш контролирате нещата. Но не всички плацебо са еднакви. Установило се е, че плацебо ефекта е толкова по-силен, колкото по-голямо е самото хапче или пък ако се изпият две хапчета вместо едно. По-ефективно е ако се изпият 2 хапчета плацебо веднъж на ден, отколкото по 1 хапче плацебо два пъти на ден. Също така се е установило, че когато плацебото се приема под формата на капсула обикновено има по-силно действие, отколкото когато е на хапче; когато пък е под формата на инжекция обикновено има по-силно действие околкото капсулата. Това важи и за медицинската апаратура - колкото по-сложна и голяма изглежда тя, толкова по-силно е въздействието и върху болния.

Обикновените плацебо хапчета действат по-слабо от тези, които са от реномирани марки, също така по-скъпите хапчета действат по-силно от евтините, а даже и опаковката на самите хапчета оказва влияние - колкото по-лъскава изглежда опаковката, толкова по-ефективно действа плацебото. Цветът на хапчетата също е от значение, например сините хапчета действат по-добре за намаляване на болката, а червените пък са по-ефективни за повишаване на тонуса.

Проучванията са установили, че хората които редовно пият хапчета обикновено живеят по-дълго от тези, които не пият хапчета, даже и когато всички хапчета които се пият са плацебо! Известни са случаи, когато хора даже са се пристрастявали към плацебо. В едно проучване на група жени са били давани хапчета плацебо в продължение на 5 години. След като хапчетата били спрени при цели 40% от тези жени симптомите се влошили. На практика ефектът от плацебото понякога може да е толкова силен, че някои хора искат да се забрани употребата на такива хапчета при спортистите например.

Но как точно да се определи силата на плацебо ефекта, след като тази сила е различна в зависимост даже и от географското местоположение на пациента? Например в Германия използването на плацебо за лечение на язви е много по-ефективно, отколкото в други части на Европа. За сметка на това, ползването на плацебо например за лечение на високо кръвно налягане в Германия няма толкова добър ефект, колкото в други европейски държави.

Обърнете внимание, че до тук говорихме за сравнения между лечебния ефект на неща, които реално нямат никакво терапевтично действие. Това означава, че ефектът от плацебото не зависи от това, какво има в самото хапче, а зависи от това какво ние вярваме, че има в хапчето! Нашият ум е този, който създава лекарството, и това е най-странното!

Текстът е от долното клипче



-

-