Един от най-старите университети в света отново ще отвори врати

Във времената, когато Западна Европа е тънела в мрачното средновековие, на други места в света културата е процъвтявала. Университета Наланда е бил будистки образователен център с монашески комплекс. Има документи, че е функционирал от 427 до 1197г., но се смята, че някои от сградите са били построени още по времето на Ашока Велики (император на държавата Мауря в Индия от 273 пр.н.е. до 232 пр.н.е.) Руините на Наланда се намират в североизточната част на днешна Индия. Във времената на най-големия си разцвет университета е имал 10,000 студента - от Китай, Индия, Тибет, Гърция и Персия, а в библиотеката му са се съхранявали повече от 9 милиона книги. Университетския комплекс е имал 2,000 души персонал и е съдържал няколко 9-етажни постройки, 6 храма и 7 манастира. Освен будистка философия там са се изучавали и светски дисциплини, като математика, икономика, чужди езици и медицина.

След 12 век влиянието и значението на будизма в Индия започва да намалява, а университета бива плячкосан от тюркския генерал Бакхтияр Кхалджи през 1193г. Тюрките разрушили сградите, изгорили библиотеката и прогонили монасите (легендата разказва, че библиотеката на Наланда била толкова голяма, че горяла още 3 месеца след като била запалена).

Този най-голям за времето си образователен и духовен център сега е на път да бъде възстановен. Международен екип от учени и специалисти се е заел с амбициозната задача да създаде маждународен университет със същата всеобхватна визия като Наланда, като при това новия университет ще се изгради близо до останките на древния си предшественик. Първите планове за възстановяването на Наланда датират още от 90-те години на ХХ век, но идеята добива широка популярност едва през 2006г., когато около нея се обединяват политически лидери и водещи икономисти от Сингапур, Япония, Индия, Китай и др. държави.

Основното предизвикателство се състои в събирането на достатъчно средства за университета - изчислено е, че ще трябват 500 млн. долара за изграждането на сградите и поне още толкова за заобикалящата инфраструктура. Понеже вече много съвременни образователни центрове по света са изразили желанието си за сътрудничество, миналата седмица в индийския парламент е внесена за разглеждане нормативната база, която ще даде ход на проекта. Индийските власти вярват, че това образователно учреждение ще помогне да се възстановят позициите на Индия, като център на духовността, науката и културата.

Понастоящем за най-стари, опериращи без прекъсване университети в света се смятат университета Al Karaouine във Фез, Мароко, който е основан през 859г. и университета Al Azhar в Кайро, Египет, който е основан през 975г.

Източници: Independent.co.uk и Wikipedia