Човек от народа: Президентът на Уругвай дарява 90% от заплатата си

Уругвайският президент Хосе Мухика си е спечелил прозвището "най-бедният президент" ("el presidente mas pobre"). 77-годишният човек наскоро призна пред испанския вестник El Mundo, че дарява почти цялата си президентска заплата, което го прави най-бедния, но също и най-щедрия, президент в света. El presidente обяснява, че получава 12500 долара на месец, но задържа за себе си само 1250 от тях. Служителят на народа казва пред вестника: "Аз се справям чудесно с тази сума; длъжен съм просто да се справям чудесно, защото много от моите сънародници уругвайци са принудени да живеят с много по-малко."

Той и съпругата му, която е сенатор и също дарява част от заплатата си, живеят в семейната си ферма в Монтевидео. Най-скъпата вещ, която притежават, е един Фолксваген Костенурка, който е оценен на 1945 долара.

Вероятно не е изненадващо, че под властта на бившия борец за независимост, който бе избран през 2010г. като член на лявата коалиция Frente Amplio (на бълг. Широк фронт), държавата започва да придобива популярност като най-некорумпираната на континента. Президента Мухика няма нито банкова сметка, нито дългове, и се радва не нещата, които не могат да се купят с пари - например компанията на кучето си Мануела.

Този уругваец не е първият президент, който дарява заплатата си. Американският президент Джон Ф. Кенеди, който произхождал от богато семейство, също дарявал своята заплата, докато бил на власт, същото правел и президента Хърбърт Хувър. Хувър, който бил израснал в бедност, решил никога да не приема пари за своята обществена служба, затова никой никога не могъл да го обвини в корупция.

Източник: /sott.net/

Кога ли ще дочакаме и нашия президент, който е един от най-богатите хора в страната ни, да започне да дарява заплатата си на по-нуждаещите се?
-

-