Залудо работи, залудо не стой, за да си по-щастлив

Изследване доказва, че хората се чувстват по-щастливи когато вършат някаква безполезна работа, отколкото когато мързелуват

Хората обикновено работят за да спечелят пари или за да допринесат с нещо за благото на обществото. Затова повечето хора нямат желание да се занимават с дейност, от която не виждат полза или печалба. Изследване обаче показва, че хората са по-щастливи когато вършат нещо, дори и да е нещо напълно безсмислено, като например да разхвърлят сами дома си и после да подредят, или да разглобят някое устройство само за да го сглобят отново след това.

Изследването е проведено сред 98 колежани, половината от които са накарани да изминат определена дистанция за 15минути, без да спечелят нещо конкретно от тази работа. Резултатите от това проучване са публикувани в списанието Psychological Science и показват, че колежаните, които изминали разстоянието за 15 минути, се чувствали по-щастливи от своите колеги, които пък били накарани да мързелуват за същото време.

Тези резултати били доста изненадващи за учените, защото според еволюционната теория, в праисторическите времена, човекът е трябвало да намира начини да пести енергията си, за да може да оцелява с по-малко храна, т.е всяко едно действие на праисторическия човек е трябвало да бъде рентабилно. Засега изследователите нямат обяснение защо хората се чувстват по-щастливи от вършенето на нещо "залудо", т.е. без смисъл.

Цялата статия от източник: /Msn/

Коментар от zaharii: В крайна сметка еволюционната теория е само една теория.