Как да променим света: 10-те правила на Махатма Ганди

"Разликата между това, което правим и това, което бихме могли да направим, е достатъчна за решаването на повечето проблеми в света."

"Не бива да губите вярата си в човечеството. Човечеството е като океан: ако няколко капки от океана са мръсни, това не означава, че целия океан е замърсен."

"Ако нямах чувство за хумор отдавна щях да съм се самоубил."

"Любовта е най-мощната сила, която е присъща на света, и най-скромната, която човек може да си представи."

Махатма Ганди не се нуждае от дълго представяне. Всеки знае за човека, който поведе индийския народ към независимост от британската колониална власт през 1947г. Затова нека да преминем директно към 10-те правила на Махатма Ганди за променяне на света.

1. Промени себе си

"Ти трябва да бъдеш промяната, която искаш да видиш в света!"

"Нашето величие като човешки същества не е толкова във възможността да променяме света - това е мит на атомната ера, - а е в това, че сме в състояние да променим самите себе си."

Ако промените себе си и вашия свят ще се промени. Променяйки начина си на мислене, ще промените и чувствата си, и действията си, и по този начин и света около вас ще стане по-различен. Не само защото вече ще имате нов поглед и ново отношение към случващото се около вас, но и защото вътрешната ви промяна ще ви позволи да действате по нови начини, за които дори не бихте си помислили, ако бяхте останали със стария си светоглед.

Освен това има и друг проблем, ако тръгнете да променяте света без да сте променили първо себе си: когато постигнете това, за което сте се борили, вие ще се изправите лице в лице с вас самите. И ще видите във себе си същите стари недостатъци, които ни най-малко няма да са се променили и ще продължават да ви дърпат на долу - гнева, негативизма, самосъжалението и т.н.

И така, при новата променена ситуация в света, вие няма да откриете това, на което сте се надявали, защото във вашият ум все още се спотаява старата ви негативна същност. И ако това продължава дълго без да го осъзнавате и да наблюдавате егото си, нещата могат да излязат извън контрол. Понеже егото ви обича да се дистанцира от нещата, да си търси противници и да създава разделение, то може да се опита да създаде още повече проблеми и конфликти - и в живота ви, и в света.

2. Контролът е във вас

"Никой не може да ме нарани без мое разрешение."

Как се чувствате и как реагирате на нещата зависи винаги само от вас. Понякога може да има "нормален" или често срещан начин, по който да се реагира на различните неща. Но в крайна сметка това е всичко - само един начин. Вие можете да избирате какви да са вашите мисли, реакции и емоции на практика във всяка една ситуация. Не е необходимо да правите чудеса, да се престаравате или да реагирате негативно, поне не винаги и не на момента. Като започнете да осъзнавате, че никой освен вас не може да ви контролира как да се чувствате, вие ще започнете да прилагате този начин на мислене в ежедневието си и това постепенно ще ви стане навик. Навик, който ще става все по-силен и по-силен с течение на времето. Като осъзнаете това и го приложите, животът ви ще стане далеч по-лесен и по-приятен.

3. Простете и забравете

"Слабият не може да прости. Опрощението е качество на силния!"

"Око за око и скоро целият свят ще ослепее."

Ако борите злото със злоба, едва ли ще успеете да помогнете на някого. Както беше казано и в предишната точка - винаги зависи от вас самите как да реагирате на нещата. Ако можете да възприемете такъв един възглед и да го приложите в живота си, ще бъдете много по-полезни и на себе си, и на другите. Ще осъзнаете колко е полезно човек да прости и да забрави. Струва ли си човек да си губи времето, като задълбава в негативните си спомени? Това ще ви донесе само още повече страдания, ще ви пречи да се съсредоточите върху настоящия момент и да действате сега!

Ако не простите, вие позволявате на миналото и на другите хора да определят чувствата ви. Но чрез прошката вие се освобождавате от тези окови и можете изцяло да се фокусирате, примерно върху следващата точка:

4. Действайте! Без действия няма да стигнете до никъде

Един грам практика струва повече от цял тон с проповеди.

Трудно ще промените каквото и да било, ако бездействате. И все пак, понякога е тежко и трудно да се действа, защото може да съществува вътрешна съпротива във вас самите. Лесно е човек само да проповядва, както казва Ганди, или пък до безкрайност да се посвети само на четене и учене и да се самозаблуждава, че по този начин много е напреднал с материала. Но това няма да доведе до почти никакви практически резултати в реалния живот.

Така че, за да постигнете действително онова, което желаете, за да опознаете себе си и да разберете света, на вас ви трябва практика. Да, книгите могат да ви дадат някакви теоретични знания. Но за да можете да превърнете тези знания в осъзнаване и реални резултати, вие трябва да действате. А най-добрия начин на действие, ще разберете в следващата точка:

5. Обърнете внимание на сегашния момент

Не искам да предвиждам бъдещето. Загрижен съм само за настоящето. Бог не ми е дал контрол върху следващия момент.

Най-добрия начин да се преодолее вътрешната съпротива, която често ни спира да предприемем действия, е да се съсредоточим, колкото е възможно повече, в настоящия момент и да го приемем. Защо? Защото, когато живеем в настоящия момент, не няма да се тревожим за следващия момент, който така или иначе не е под наш контрол. Неохотността да се предприемат действия се дължи или на негативните представи и очаквания, които имате за бъдещето, или на някакви спомени от миналото, за предишни ваши поражения и неуспехи. Но вашите постъпки губят от силата си заради тези неща, и затова е много по-лесно да се пристъпи към действие, ако се съсредоточите върху настоящия момент, а така и постъпките ви ще бъдат много по-успешни. Помнете, че това е въпрос на навик - да се съсредоточавате върху настоящия момент - и като всеки друг навик трябва сами да си го изградите и да го поддържате, така той ще става все по-силен с течение на времето.

6. Всеки е човек

 “Аз съм обикновен човек склонен към грешки, както всеки друг смъртен. В същото време признавам, че имам смирението да изповядам грешките си и да преразгледам постъпките си.

Неразумно е да бъдеш прекалено сигурен в мъдростта на един човек. Здравословно е да си напомняш, че и най-силния може да прояви слабост, както и най-мъдрия може да сгреши.

Когато започнете да си създавате митове за другите хора - дори когато те са действително изключителни личности и са направили велики дела - вие рискувате да загубите връзката си с тях. Може да започнете да си мислите, че никога не бихте могли да направите нещата, които тези хора са направили, защото те са толкова по-различни от вас. Затова е важно никога да не забравяте, че всички хора са човешки същества, независимо кои са те. Важно е да се помни, че всички ние сме хора и като хора е възможно да грешим. Ако причислявате този или онзи човек към някакви твърде високи или твърде ниски стандарти, това ще създаде само още повече неизбежни конфликти във вашия свят и ще ви изпълни с негативизъм.

Също така е важно да се помни, че няма нужда да се самобичувате и самообвинявате, заради грешките, които сте направили. По-добре е да се поучите от нещата, които сте сбъркали и да промените каквото е нужно, а след това - вече по-умни и с нови сили - да опитате отново!

7. Постоянствайте

Първо те игнорират, после ти се присмиват, после се борят срещу теб и после ти побеждаваш.

Бъдете постоянни. С течение на времето съпротивата срещу вас постепенно ще отслабва и в крайна сметка - ще изчезне. Същото се отнася и за вътрешната ви съпротива, назадничавите мисли и тенденциите да се самосаботирате, които се опитват да ви дърпат назад и да ви застопорят в "комфотната ви" стара зона  - те също ще отслабнат с течение на времето. Открийте кое е това, което истински желаете да направите, а след това намерете вътрешна мотивация, за да го правите, и го правете без да се отказвате.

Една от причините за успеха на Ганди с неговия метод на мирна съпротива била, че той и съмишлениците му били упорити и просто не се отказвали.

Успехът и победата рядко се случва да настъпят толкова бързо и лесно, както на нас ни се иска. Една от причините хората да не постигнат това, към което се стремят, е, че просто те се отказват твърде бързо. Мислят си, че това което искат ще им отнеме известно време, но постигането на целите понякога отнема много по-дълго време от предвиденото. Това погрешно схващане донякъде се дължи и на съвременния свят, в който живеем - свят, където постоянно се рекламират "вълшебни" хапчета и методи, чрез които ще свалим сумайти килограми, или ще спечелим купища пари "само за 30 дни".

8. Виждайте доброто в хората и им помагайте

 “Аз виждам само добрите качества у хората. Тъй като самият аз не съм безупречен, не бих си позволил да изпитвам недостатъците на другите.

Човек е толкова велик, колкото е работил за добруването на своя ближен.

Предполагам, че някога лидерството е означавало мускули, но днес то означава да можеш да се разбираш с хората.

Винаги има много добри неща в всеки един човек, а също и неща, които може да не са чак толкова добри. Но вие можете да избирате върху какво да се фокусирате и правилният избор е да се фокусирате върху доброто в хората, ако искате да се подобрят нещата. Така животът ви ще стане по-лек, защото вашият свят ще бъде по-приятно място, а отношенията ви с хората ще бъдат по-позитивни.

Освен това, когато се съсредоточите върху доброто в хората, ще ви бъде по-лесно да намерите мотивация, за да им служите и да им помагате. А като служите на хората и ги уважавате, това помага не само на тях и не само техният живот става по-добър. С течение на времето всичко се връща, а хората, на които вие сте помогнали, може да пожелаят също да помагат на други хора. По този начин, всички вие заедно създавате една възходяща спирала от положителни промени, която все повече се разраства и става по-силна. Като подобрявате социалните си умения, вие можете да станете по-влиятелна личност и още повече да заздравите тази възходяща спирала, която води всички ни заедно към по-добро.

9. Бъдете на мястото си, бъдете автентични, бъдете истинската си същност

 “Щастието е тогава, когато това, което мислиш, това, което казваш и това, което правиш, са в хармония.

Винаги се стремете към пълна хармония на мисли, думи и действия. Винаги се стремете към изчистване на мислите си и всичко останало ще бъде наред.

Един от най-добрите начини за подобряване на социалните умения е човек да си тежи на мястото и да бъде автентичен в комуникациите си. Изглежда хората действително оценяват и харесват неподправеното поведение. Толкова много вътрешна радост има в това да ви оценяват заради вашите собствени мисли, думи и действия. Това ви кара да се чувствате силни и доволни, да се чувствате добре в собствената си кожа.

Когато думите и мислите ви са подредени, това си проличава и във вашите комуникации. Защото има тоналност на гласа и език на тялото (по важност те понякога представляват повече от 90% от разговора), които са свързани с вашите думи. Понякога тези странични и дори подсъзнателни впечатления дават най-ясните насоки на хората, които ви слушат. Лесно се различава дали общувате без несъответствия и смесени послания и дали сте "фалшиви".

Освен това, ако действията ви не съответстват на това, което говорите, това ще увреди не само собствената ви представа за нещата, на които сте способни, но ще унищожи и вярата на другите във вас.

10. Продължавайте да растете и да се развивате

Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.

Винаги трябва да се стремите да подобрявате своите умения, да облагородявате своите навици и да преценявате отново старите си преценки. По този начин все по-добре ще разбирате самите себе си и света.

Вероятно понякога някой може да реши, че сте непоследователни и че не знаете какво вършите и защо го вършите. Понякога може да ви е трудно да постъпвате съответстващо и да общувате неподправено. Но това е в реда на нещата, защото в противен случай, според Ганди, вие ще се окажете в някаква фалшива и изкуствена позиция. Ще се окажете в ситуация, където ще трябва изкуствено да се придържате към старото си мнение и да действате съответно на него, само и само за да изглеждате "последователни" в очите на другите, докато дълбоко в себе си ще осъзнавате, че всъщност грешите. Това не е най-приятната ситуация, в която може да се окаже човек. Много по-добре е да се избере пътят на развитие, защото докато растете и се променяте към по-добро, ще сте далеч по-щастливи.

Автор: Henrik Edberg
Източник: /dailygood.org/
-

-