Луксозно плаване без пари - възможно ли е?

Мечтали ли сте си някога да плавате на луксозна яхта или да обиколите света с круизен кораб, но никога не сте имали пари да го направите? Ако си мислите, че луксозните плавания из Карибите, Средиземноморието или Южния Тихи океан са само за мега-богатите, помислете отново. Време е да си потърсите работа като "работещ пасажер". Сега е най-подходящото време за хора с малък или никакъв плавателен опит да си потърсят работа, защото броят на частните яхти в световен мащаб нараства прогресивно в последните години, а търсенето на хора за екипаж става все по-голямо.

"С малка подготовка всеки, който е готов да си поизцапа ръцете, би могил да обиколи света като част от екипажа на някой луксозен круизен кораб или на суперяхта" - казва Алисън Бенет, която е автор на книгата "Пътеводител на океанския стопаджия". Следва историята на един 24-годишен младеж, който вече е направил такова пътешествие:

След като завършил колеж миналото лято, Лео Милър искал да направи пътешествие по море от Портсмут в Обединеното кралство до Средиземно море, но нямал достатъчно пари. Затова бил принуден да се огледа за работа като сервитьор или момче за всичко на накоя частна луксозна яхта. Въпреки че първоначално го наели като доброволец, работейки Лео успял да покрие всичките си разходи по пътуването. "Нямаше нито един ден, който да е еднакъв с предишния." - казва той - "Запознах се и се сприятелих с толкова много хора от цял свят, в последствие стигнах чак до Карибите, плувах в океана и всичкото това докато просто сервирах храни и напитки на страхотна лъскава яхта!" Според Лео най-хубавата част от цялото преживяване е, че и останалите членове на екипажа са все такива хора, които обичат приключенията и забавленията и са имали същата идея - да работят докато обикалят света.

Джон Скот е основател на сайта Global Crew Network, който има за цел да свързва капитаните с желаещите да станат членове на екипажа. Според него основния интерес към такава работа идва най-вече от току що завършили студенти и от хора, внезапно обладани от приключенски дух, които напускат временно работата си за да се впуснат в това незабравимо преживяване. "Това е чудесен начин да преживееш такива неща, които малко хора биха могли да си позволят" - казва Джон Скот, който е работил 6 години като корабен готвач преди да се захване със сайта Global Crew Network.

Най-често хората си търсят работа "по море" онлайн чрез специализирани сайтове, повечето от които са с безплатна регистрация, а офертите са в изобилие. Все пак трябва да се има в предвид, че и търсещите са доста, макар че според Бенет винаги ще се намери работа за хора с готварски опит, докато според Скот по-добри шансове биха имали кандидатите владеещи няколко чужди езика. При всички случай е добре да имате няколко различни умения. Въпреки че на частните яхти рядко изискват официален документ за професионална квалификация, скиперите винаги биха предпочели да вземат на работа човек, който има такъв документ, затова няма да е излишно предварително да изкарате някакви професионални курсове, ако имате възможност разбира се.

В своя "Пътеводител" Алисън Бенет предупреждава кандидатите и да внимават, защото има безскрупулни хора, които пускат фалшиви обяви с цел да откраднат личните данни на хората или просто да си намерят някой, който да им работи без пари. Още по-страшно е когато кандидат-работниците биват замесени в незаконни дейности, като контрабанда на хора или търговия с наркотици например. Затова е много важно преди да се впуснете в приключението да проведете предварително проучване - потърсете информация за плавателния съд, вижте къде е пътувал преди, дали притежава цялата необходима екипировка, а има и специализирани професионални форуми в интернет, където можете да се свържете с хора "от бизнеса" и да получите информация от първа ръка. Търсете информация!

С достатъчно добро проучване и с планиране на нещата, обикалянето моретата като работещ пасажер може да бъде незабравимо преживяване, което наистина ще промени и обогати живота ви. Алисън Бенет казва: "Представете си само да провесите крака през борда на луксозна суперяхта близо до някой съвсем изолиран и необитаем остров във водите на Югозападния Тихи океан. Няма ли да ви хареса?Какво бихте направили за това?"

Източник: /CNN/
Фотоизточник: /Global Crew Network/