През ноември в Лондон ще звучи българска музика

Българските оперни певци и певици са добре известни по света - достатъчно е само да споменем Борис Христов, Райна Кабаиванска и Николай Гяуров (когото определят като бас №1 на планетата). Същото обаче не може да се каже за българските композитори. За щастие това е на път да се промени в Лондон, защото от 2 до 26 ноември там ще се проведе Фестивал на българската култура.

Събитието се организира от Иво Станков - български цигулар, който живее в Лондон. Първия концерт от фестивала ще бъде на вокалния ансамбъл "Мистерията на българските гласове" в Queen Elizabeth Hall на 2 ноември (ансамбъла е световно известен и има множество международни отличия, сред които и награда „Грами“ през 1990 година за албума „Le Mystère des voix bulgares. Volume Two“).


Още в програмата:

5 ноември, St. James's Piccadilly - Струнен квартет "Бридж", с вокалист цигуларката Деворина Гамалова ще изпълнява произведения на Марин Големинов и Джон Хоуард.

12 ноември, St. John's Smith Square - Български Лондонски хор ще изпълнява фолк - джаз музика от Кирил Тодоров.

19 ноември, St. James's Piccadilly - Струнен квартет "Форте" с пианиста Саркиз Закариан ще представи творчеството на изгряващата звезда Мартин Георгиев.

26 ноември, St. James's Piccadilly - Камерен ансамбъл "Софийски солисти" ще представя музика от композитора Парашкев Хаджиев. Ще има също и изпълнения на Ваня Ватралова-Станков, Кристине Блаумане, Иво Станков, Гуин Притчард и Добринка Табакова.

Източници: Telegraph UK и lfbc.eu