Лечебната сила на растенията - животните знаят повече от нас по въпроса

Изследователи от университета Емъри са установили, че пеперудите Монарх умеят да използват специалните свойства на някои растения, за да осигурят оцеляването на потомството си. Резултатите от техните изследвания са публикувани онлайн в журнала Ecology Letters.

"Установихме, че някои видове от растението млечка (Asclepias), с които се хранят ларвите на пеперудите, могат да намаляват инфекциите и да се борят с паразитите" - казва ръководителят на изследването Джаап де Рууд. "Освен това забелязахме, че болните пеперуди предпочитат да снасят яйцата си на тези растения, които имат лечебни свойства. Това показва, че пеперудите Монарх са развили способността да лекуват своето потомство".

Не са много изследванията върху способностите на животните да се самолекуват с природни средства, но голяма част от учените са на мнение, че това е много по-често срещано явление отколкото се смята. Резултатите от изследванията на учените от университета Емъри са едно от най-добрите доказателства до момента, че животните използват лечебни средства.

"Интересно е и това, че поведението на тези пеперуди надхвърля ползите за индивида, а се предава и на следващото поколение" - казва Тиери Лефевр, докторант в изследователската лаборатория. "Т.е. ако майката е проявила това поведение, то само нейното потомство ще има полза от това, което е много изненадващо откритие за пеперудите монарх".

Според еколога Марк Хънтър от университета в Мичиган, който също е участвал в изследванията, тези открития могат да имат приложение и за хуманната медицина. "Растенията, които виждаме, когато се разхождаме навън, са една огромна залена аптека" - казва Хънтър. "Учудващо е колко малко знаем в действителност за тази зелена аптека. Трябва да изучим организмите, които използват природни средства за самолечение, защото това ще ни помогне да открием веществата в природата, които имат лечебни свойства. Така ще можем да изследваме тези вещества и да разберем дали имат потенциал и могат да се използват и за лекуване на хората".


Пеперудите монарх са известни със зрелищните миграции, които извършват всяка година от Канада до Мексико (можете да научите повече от тази статия за "Миграцията на пеперудите Монарх"(връзката води към друг сайт)). Също така забележителна е и ярката окраска на крилете им в оранжево, черно и бяло. Тези ярки цветове на крилата са предупредителен знак за птиците и другите хищници, че пеперудата може да е отровна.

Гъсениците на пеперудите монарх се хранят с почти всички видове растения от рода на млечките (Asclepias), някои от които съдържат високи нива карденолиди (cardenolides). Тези вещества не са вредни за гъсениците, но ги правят токсични за хищниците, а токсичността им се запазва даже и след като се превърнат от какавиди във възрастни индивиди.

В предишно изследване учените са изследвали дали пеперудите предпочитат за храна по-токсичните видове млечка, за да си осигурят по-добра защита от хищници. Де Рууд смята, че предпочитанията на пеперудите имат връзка с паразита Ophryocystis elektroscirrha. Този паразит напада вътрешностите на гъсениците и остава в тях даже и след като станат възрастни монарси. Заразената женска пеперуда прехвърля заразата на яйцата си, когато ги снася. Ако инфекцията премине след стадия на какавида във възрастния индивид той обикновено умира, а дори и да оцелее не може да лети много добре и затова жевее по-кратко от незаразените пеперуди. Експериментите на учените показват, че когато пеперудите са заразени с паразити предпочитат да снасят яйцата си на по-токсичните видове млечка, а незаразените женски монарси не проявяват такива предпочитания.

Предишни изследвания са изучавали видовете растения, с които приматите предпочитат да се хранят. Откритията на учените от Емъри обаче показват, че даже и най-обикновените насекоми могат да бъдат индикатор за медицинските свойства на растенията. Още новини от университета Емъри можете да прочетете тук (на Английски).

Де Рууд наскоро е получил стипендия в размер на $500.000 от National Science Foundation за по-нататъшни изследвания. Неговата цел е да се опита да пресъздаде резултатите от лабораторията в реални условия в природата, като изучи различни популации от пеперудите Монарх в различни части на света. Марк Хънтър пък е получил $150,000 от NSF, за да изследва химикалите в растенията от рода Asclepias, които имат медицински свойства.

Източник: / HappyNews/
Фотоизточник: Wikipedia