Избрано от добрите новини за изминалата седмица

Българите по света
С уникална кинетична скулптура България ще участва на едно от най-мащабните изложения за дизайн в света - Tokyo Designers Week 2013 в Япония. Автори на уникалната творба са студентите от Националната художествена академия – Ангел Петков, Любомир Грозданов, Стела Стойнова, Елена Гамалова и Петър Гамалов. Уникалната скулптура, с която младежите от Kinetic студио ще участват на фестивала за дизайн, представлява най-общо казано група от интерактивни обекти, позволяващи на зрителя да вземе активно участие и принос за нещата, които вижда да се случват пред очите му. "Един спектакъл, в който главните герои сме самите ние", казва Ангел Петков.
Две десетокласнички от Английската гимназия в Русе спечелиха пълни стипендии за обучение в САЩ и Великобритания в продължение на една учебна година. Светлина е приета да учи в Съединените Американски щати, а Мартина – в английското градче Фрамлингъм в Съфолк, Великобритания. „Наградата” им от конкурса е пълна стипендия, покриваща всичките им разходи по престоя и обучението за 10 месеца.
Българка шашна BBC и спечели конкурс за анимация. Според класацията, публикувана и на сайта на медийния гигант, българката Марина Колева е първа в конкурсa за анимационно видео "What if" ("Какво, ако"). Състезанието провокира участниците да представят своята визия за бъдещето. След гласуване, журито е обявило видеото на Колева за най-доброто в Европа. Клипчето е с продължителност по-малко от минута представя апокалиптична визия за бъдещето. Вижте го:



Култура
Рок групи и певци се качиха благотворително на сцената в столичен клуб, за да съберат средства за новия филм за Васил Левски. "Сигнал", Д 2, "Ахат", Тома Здравков и др. се включиха в начионалната дарителска кампания, която поде Максим Генчев, режисьор и автор на идеята. С игралната лента за Апостола той иска да се тръгне към правенето на стойностни филми за националните ни герои, като се стъпи на българска класическа литература.
Стартира седмото издание на националния конкурс за поезияВ полите на Витоша”. Конкурсът е анонимен и на свободна тема. Право на участие имат автори над 18-годишна възраст. Всеки автор може да участва с не повече от три непубликувани стихотворения. Срок за изпращане на творбите - до 10 април 2013г.
Още един национален конкурс за есе под наслов „Моята родина и моето бъдеще" е насочен към младите творци. Участниците в конкурса са разделени в две възрастови групи - до 13 години първа група и втора-до 18 години. Есетата могат да се изпращат на адрес: teen_stzagora@abv.bg до 14 септември.


Децата на България
Сами направиха и отгледаха свои зелени класни стаи на открито. В тях те получиха шанса да изучават тайните на живата природа, докато отглеждат своя собствена реколта. Вкусните градинки бяха създадени с доброволните усилия на всички участници - малките любители на природата, заедно със своите родители и учители, които се включиха в изграждането на градинките, грижата за растенията и отглеждането на реколтата. Всяка от десетте вкусни градинки има собствен, уникален дизайн и визия.
А децата от училище "Иван Вазов" в Плевен се опитват да откажат родителите си от тютюнопушенето. Още от миналата година, момчетата и момичетата от 4-ти клас, при всички възможни случаи с езика на хумора и закачката започнали да напомнят на съучениците и родителите си, че тютюнопушенето е вредно. С помощта на преподаватели и родители децата направили проучване за вредата от цигарите и от другите зависимости и изработили постер. Него представят пред съучениците си от други класове и пред родителите. Като успех за дейността им се оценява и фактът, че вече има родители, които трайно са се отказали от цигарите, коментираха учители.


Обичаме природата
Шефът на Национален парк Пирин забрани провеждането на концерт „Top DJ Party” на Боб Синклер, обявен за 31 март 2013. Това съобщиха от екоминистерството. Мотивите за забранителната заповед са, че концертът е потенциален източник на шумово замърсяване, което ще наруши нормалните условия в местообитанията на дивите птици в парка. От екоминистерството обясниха, че не са уведомени за провеждането на концерта. От страна на организаторите пък нямало постъпки за съгласуване на дейността по законния ред.
Българи и румънци се съюзяват срещу шистовия газ. Добруджанци решиха, че в подкрепа на румънците и те ще излязат на протест в четвъртък на обяд, като обявиха мотото на протеста "Два народа - една борба, два народа - една вода". Ние и румънците пием вода от едно от най-големите и стари подпочвени езера в света, каузата ни е обща и затова и ние ще ги подкрепим, като ще има протестиращи и пред посолството на Румъния в столицата на 4-ти април.
5 нови защитени местности са обявени на територията на РИОСВ - Благоевград: „Хълма Скалата”, „Находище на катерлива ефедра”, „Пиринско лале”, „Находище на Сребриста поветица” и „Карталец”. Целта е опазването на редки растителни видове и техните местообитания. Заповедите за общо 9 нови защитени местности в страната, с площ 1380,667 дка, ще  влязат в сила до няколко дни, съобщават от екоинспекцията.


Тайните на Земята постепенно се разкриват

Вкаменелости на древни черупчести мекотели бяха открити при изкопни работи в бургаския квартал Горно Езерово. Това са две раковини, големи колкото човешка глава, чиято възраст вероятно е милиони години. Находките са изровени при изграждането на новата канализация в квартала. Сециалистите ще кажат от кой вид и на каква възраст са мекотелите, но находката още веднъж доказва, че назад във времето над земите на днешен Бургас се е плискало море или океан.


Добри хора и добри дела
Стопанин на бургаски плаж дарява 4 тона храна на бедните. Благотворителната кампания ще премине под мотото "Искам да помогна" и започва на 8 април. Това съобщи наемателят на плажа Атанас Атанасов. "Имаме добрата воля да откликнем според възможностите си", заяви той. От името на стопанисващата северния плаж фирма ще бъдат раздадени 3 000 кг месни продукти и 1 000 кг млечни продукти. Хората, които ще получат помощта, ще бъдат определени със съдействието на социалните служби.
Друга бургаска фирма ще дари 1000 килограма зърнени храни за социално слаби. Дружеството, което се занимава с рекламна дейност, се е присъединило към благотворителната инициатива „Искам да помогна" едва ден след обявяването на кампанията за подпомагане на хората в неравностойно социално положение. Продуктите ориз, боб и леща ще бъдат включени в списъка на първоначално обявените от „Бургас бийч" 3 тона месо и 1 тон млечни продукти.
Инициативата "Висящо кафе в България" придоби огромна популярност в страната ни и даже влезе в световния новинарски обмен! След като идеята се разпростря от "висящото кафе" към "висящ хляб" и "висящ обяд", вече имаме и "висящи лекарства", "висящи вестници" и дори "висящи билети за опера". Най-нова е "Висящата работа", която дава възможност на хората сами да си заработят пари, за да си платят за храната или кафето. Положеният труд трябва да даде шанс на социално слаби да заработят "висяща надница" почасово. Като пример са посочени премитане пред кафенето, измиване на прозорци, изхвърляне на боклука, разнасяне на писма, лепене на етикети и др.
-

-