Будни сме!

Хиляди протестираха срещу високите цени на горивата в цялата страна

Източник: /Информационна агенция "Фокус"/
Национален протест срещу високите цени на горивата се проведе на много места в страната.

София: Няколкостотин души блокираха Орлов мост в столицата за час в знак на протест срещу високите цени на горивата. В центъра на града се образуваха огромни задръствания. Най-голямо бе задръстването на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, където единственото свободно движение бе към Военна академия и полиция отклоняваше някои от автомобилите в тази посока. Километрична опашка от автомобили се образува по бул. „Цариградско шосе”. Повече от 15 коли на градския транспорт, тролеи и автобуси, останаха в задръстването в района на Орлов мост. Направени бяха промени в маршрутите на някои от колите. В района имаше полиция, но полицаите не предприемаха нищо срещу пешеходците, разположени на пътното платно. Отбивано беше движението при Ректората на Софийския университет, за да не се натрупват още автомобили.

Десетки столичани блокираха кръстовището на булевардите "Г. М. Димитров" и "Св. Климент Охридски" по време на националния протест срещу високите цени на горивата. Протестът е организиран в интернет и в столицата обхвана няколко лъча. Преди да блокират Орлов мост, протестиращите се събраха пред Народното събрание.

Протестът срещу високите цени на горивата се проведе в цялата страна по сходен начин.

В Бургас общият брой на протестиращите коли бе между 800 и 1000, с по 2-3 души. Няма инциденти и пътнотранспортни произшествия. „На околвръстния път е поставен финалът на протеста, където можехме да се преброим реално колко участници са се включили. И си направихме видеоклип за спомен за поколенията. Оттук нататък ще изчакаме да видим каква ще бъде реакцията на голямата петролна компания и, ако не се вземат мерки, следващата седмица ще продължим с протестите, като няма да зареждаме бензин. Всичко ще се уточни в движение”, каза Иван Тодоров, организатор на протеста.

В Гоце Делчев около 1000 автомобила се включиха в автошествието. След като потеглиха от улица „Драма”, те се отправиха по булевард „Гоце Делчев”, ул. „Пейо Яворов” и ул. „Дунав”, където в две от бензиностанциите бе направено зареждане с гориво на символична цена от 1 и 2 лв.

Над 150 автомобила участваха в Габрово в протеста срещу високите цени на горивата. Шофьори посещават бензиностанциите в града като си наливат малки количества гориво и си мият стъклата на автомобилите, срещу което искат фактура.

Между 400 и 500 автомобила са се събрали в Русе на протест срещу високите цени на горивата. Това съобщи Валентин Бянов, председател на Български съюз на товарните превозвачи. Шофьорите зареждат по бензиностанциите гориво по за 1 лв. Навсякъде служителите на бензиностанциите се държат добре с протестиращите. Това е един от малкото пъти, когато обществото се обединява около една кауза. Управляващите да чуят протестиращите защото предстоят избори, каза той.
Утре в 9.00 ч. в Русе ще започне протест на товарните превозвачи.

Във Варна беше блокиран входът на автомагистрала „Хемус”. Хиляди варненци се събраха на полигона до спирка „Почивка”, за да протестират срещу високите цени на горивата. Основните искания на протестиращите са понижаване ДДС на горивата, Комисия следяща и ограничаваща надценката на рафинерията, диктуваща пазара. Колоната от автомобили премина покрай общината, катедралния храм „Св. Успение Богородично”, бул. „Владислав Варненчик”, а след това - на една от бензиностанциите до летището. Там шофьорите зареждат гориво за 0,50 лева. Варненци блокираха входа на автомагистралата за София с жива верига.

Около 700 автомобила и над 1000 души се включиха в протеста срещу високите цени на горивата в Пазарджик. Заради големия брой участници протестните действия, които се изразяват в зареждане на гориво на минимална цена на две от бензиностанциите в града, ще продължат до 17.00 часа. Колоната от автомобили се охранява от служители на ОД МВР и няма регистрирани инциденти.

В Добрич почти 20 минути огромна колона от превозни средства преминаваше по предварително набелязан маршрут в знак на протест срещу високите цени на горивата. Автоколоната тръгна от района на „Вторични суровини”, където бе сборният пункт, и премина по булевардите „Добричка епопея”, „3 март” и „25 септември”, за да достигне до крайната точка – бензиностанция на изхода за Варна. Автоколоната включваше леки коли, над 20 мотоциклетиста, микробуси, таксита и малогабаритни товарни превозни средства. Сред протестиращите коли имаше и такива с регистрация от други области, дори и от страни от ЕС. Клаксони огласиха града по протежение на автоколоната.

Шофьори от Сливен протестираха срещу високите цени на горивата в България. Стотици водачи на автомобили се събраха в района на „Дамарски мост” в Сливен, от където потегли шествието на протестиращите. Те зареждат гориво на минимална цена в знак на протест. Много от шофьорите зареждат своите автомобили за сумата от 20 стотинки до 2 лева на различни бензиностанции в града.

Над 2000 автомобила и мотори блокираха достъпа до големи бензиностанции в Пловдив в знак на протест срещу високите цени на горивата. Повечето от протестиращите се отказаха от идеята да зареждат гориво на символични цени и вместо това затвориха достъпа до големи бензиностанции в града. Други зареждаха срещу жълти стотинки и бавеха достъпа до колонките, миейки стъклата си. Моторните превозни средства се движат из целия град с надути клаксони, с включени аварийни светлини, а по стъклата на автомобилите са разлепени лозунги „Протестираме срещу високите цени”. По улиците ги подкрепят и пешеходци, някои от които носят и развети знамена.

Протестите срещу увеличението в цените на горивата изкара десетки търновци и колите им в града. Шофьорите преминават периодично по главните улици във Велико Търново в колони с постоянно натиснати клаксони.

Колона от автомобили около три километра се образува по време на протеста против високите цени на горивата в Благоевград. Автошествието започна обиколката на бензиностанциите в Благоевград, като пътни полицаи регулират движението по маршрута на протеста. Множеството от автомобили се отправи по различни бензиностанции в града. Намеренията са да се зарежда гориво за 50 ст. и да се искат фактури от бензиностанциите. Трафикът по маршрута на протестиращите бе затруднен.