Преоткриха растение, което е смятано за изчезнало от 60 години

Автор: Victoria Gill Снимка: BBC
В малка шумна лаборатория, някъде из дебрите на Кралските ботанически градини в Лондон, се отглежда едно мъничко крехко растение. На външен вид прилича малко на магданоз, но всъщност това е едно много специално растение. Този безценен образец е от вида Anogramma ascensionis fern, вид папрат, която ботаниците смятат за изчезнала още от 1950г.

Растението е преоткрито от група учени на остров Асценсион (Ascension) в Южния Атлантик, което е доста навременно откритие предвид факта, че тази година е обявена за Международна година на биоразнообразието. Спасяването на вида се превърнало в истинска одисея, защото първоначално били открити само 4 отделни растения, съвсем мънички, които при това били поникнали на гола скала, а на острова тъкмо започвал сухия сезон. Учените били принудени няколко седмици подред да ги поливат и да ги пазят по 24 часа в денонощието, докато растенията заякнали достатъчно за да бъдат пренесени някои от тях в лаборатория.

Вулканичният остров Асценсион е покрит в по-голямата си част от засъхнали потоци лава, но въпреки това е дом на около 10-тина ендемични вида растения (това се видове, които се срещат единствено там и никъде другаде). Според учените, някога острова е имал много по-разнообразна растителност, но след 1500г. там дошли Португалски мореплаватели, които донесли множество тревопасни животни - кози, зайци, магарета и др. - и тези тревопасни видове унищожили до голяма степен оригиналната флора на острова.

Въпреки това Anogramma ascensionis fern е вече третият поред растителен вид смятан за изчезнал, който е открит и спасен от учените на този остров.

Цялата статия от източник /BBC/
-

-