Целите плодове са много повече от сумата на своите части

Какво прави ябълките толкова полезни за нас? Дали е витамин С, витамин К или В6? Дали са разтворимите фибри или неразтворимите фибри? Калия или фитостеролите?... Или е самата ябълка? Каква необичайна идея!

Западната наука е обсебена от мисълта да разгражда храните, да изследва и анализира съставните им части, да изолира "активните съставки" и да ги пакетира във формата на хапчета или прахчета, които да се предписват като препоръчителни дневни дози. Но според авторката на "Храна и лечение" д-р Анамария Колбин, тази химически обоснована теория за храненето е тотално сгрешена.

Д-р Колбин е основателка на Природния гастрономически институт за Здравословни и Кулинарни изкуства и е създала своя собствена теория за храненето, въз основа на 30-годишната си практика на преподавател и диетолог. Тя предпочита да разглежда храненето като теория на системите и вярва, че целите храни, така както биват консумирани от хората, са сложни системи и представляват много повече от сбора на съставните си части.

"Цели храни" според д-р Колбин са тези "храни, които идват от природата с всичките им ядливи части." Това са тези храни, които се състоят от едно цяло, като например растенията, зърнените храни, бобовите култури, зеленчуците, плодовете, ядките и семената. Животинските храни са по-трудни за определяне. Например яйцата са цяла храна, но не и пържолите, освен ако не изядете цялото животно. Към целите храни влизат и малките рибки, когато се ядат заедно с главата и костите, а също и малките птици като пъдпъдъците. Пълномасленото мляко е "цяла храна", но не и обезмаслените млечни продукти.

Защо е важно да се храним с цели храни?


Според теорията на д-р Колбин нашето тяло прави разлика между цялата храна и компилацията от отделните хранителни съставки. Човешкото тяло е еволюирало в продължение на хиляди години, за да консумира храните такива, каквито приридата му ги предоставя. И ако една такава храна бъде разчленена и фрагментирана на отделните си съставки, тялото ще знае това и ще търси да си набави липсващите части.

Като пример д-р Колбин дава пшеницата, от която, когато се яде фрагментирана под формата на хляб, биват отстранени и триците, и пшеничните зародиши. Тогава тялото ни остава гладно и ще си търси липсващите части от зърното, т.е. ще изпитва глад за фибри и за нещо хрупкаво. По същия начин и манияците на здравословното хранене, които се хранят само с пшенични трици и зародиши, може да забележат, че отново на тялото му липсва нещо, и това се проявява под формата на глад за брашно и тестени изделия, и например посред нощ може да се събудят обзети от желание за торта или кекс.

Целите храни помагат да се контролира чувството на глад


Когато ядем само отделни части от "фрагментираната" храна, т.е. такава, която е разделена на своите компоненти, нашето тяло знае и си търси липсващото. Това може да доведе до пристъпи на глад според д-р Колбин. Тя посочва рафинираната бяла захар като пример. Това е една фрагментирана храна, която е била отделена от цялата храна - захарната меласа. Така че в крайния продукт е останало много малко от цялата храна - според изчисленията д-р Колбин от 17 части захарна меласа се получава едва 1 част захар. Това, което се отделя, е основно водното съдържание на меласата, и в резултат - яденето на захар ни прави жадни. Ако пиете сода, която съдържа приблизително12 чаени лъжички захар на литър, вие ще продължавате да изпитвате жажда, което пък ще ви кара да пиете още повече, и по този начин се създава един порочен кръг.

Плодовите сокове също са фрагментирана храна. Когато пиете портокалов сок например, в него изцяло липсват фибрите на плода и тялото ви ще изпитва глад за нещо, което да се дъвче, а това може да ви накара да се нахвърлите на чипс или нещо друго хрупкаво. Същото се отнася за зеленчуковите изстискани сокове, колкото и да си мислим, че са здравословни.

Защо хранителнте добавки могат да доведат до желание за вредни храни


На практика яденето на фрагментирана храна има отражение и върху хората, които се опитват да се хранят здравословно, също както и върху тези, които се хранят с т.нар. джънк фууд (бълг. боклучава храна) или полуфабрикати. Например д-р Колбин предупреждава особено много да се внимава с витаминните и минералните хранителни добавки. Те също са фрагментирани храни, въпреки че понякога могат да играят важна роля, особено когато се използват за лечение на състояния на недостиг. Но тялото доста по-трудно преработва такива изолирани хранителни добавки, в сравнение с целите храни.

Според д-р Колбин хранителните добавки могат даже да "заблудят" тялото ни, като ни залъгват, че сме поели необходимите зеленчуци, и даже могат да ни накарат да се нахвърлим на боклучавата храна, за да балансираме "многото" витамини и минерали, които сме поели. Тя препоръчва минерали и витамини да се пият като добавки само когато са предписани от лекар, но не всеки ден и не завинаги!

Важно е да се поддържа баланса на хранителните вещества, така както природата го осигурява в естествените цели храни. И няма нужда да променяме драстично диетата си. Според д-р Колбин е достатъчно да се стремим около 70% от храните ни да са "цели", и това ще е достатъчно, за да се поддържа баланса. Започнете с малки промени, нещо дребно променете в хранителните си навици и се вслушайте в тялото си, то ще ви подскаже дали промяната ви се отразява подходящо.

Автор: Марги Кинг
Източник: /greenmedinfo.com/
-