Как зеленчуците правят ястието хубаво, а готвачът - добър

Пиле, пържола, спагети... такива класически ястия са предпочитаната вечеря за много семейства. Но дали добавянето на зеленчук към ястието би могло да има по-голямо значение, освен обичайните ползи от гледна точка на хранителните качества? Възможно ли е хранещия се да възприеме ястието като по-нежно, по-вкусно или дори да остане с по-добро впечатление за самия готвач? Учените Браян Уансинг, Мистури Шимизу и Адам Брумберг си задали тези въпроси и решили да изследват какво влияние има добавянето на зеленчуци към порцията, от гледна точка на мнението на консумиращите за качеството на храната и личността на човека, който я е приготвил.

По-голямата част от консумацията на зеленчуци в диетата на американците е по време на вечерята, но едва 23% от ястията се сервират придружени със зеленчуци. Целта на учените била да се определи каква психологическа мотивация съществува за включването на зеленчук към ястието. Проучването се състояло от две фази. През първата фаза били проведени 22-етапни интервюта, след което се провело и национално проучване сред 500 майки, имащи две или повече деца под 18-годишна въхзраст. Участниците в изследването трябвало да оценяват ястията поднесени съответно със или без зеленчуци, а също така и готвача, който съответно е включил или не е включил зеленчуци към поднесеното ядене. Имало е приложен списък с 12 различни прилагателни, като "егоистичен", "нежен" и др.п., от които участниците е трябвало да избират, за да опишат мнението си за готвача. Нито един от ответниците не разполагал с едновременна версия на храната и готвача, който я е приготвил. Проучването включвало също и въпроси относно любимите зеленчуци на децата.


Оказало се, че оценките за храната с включени зеленчуци са значително по-високи, по отношение на такива ястия като пиле, пържоли или спагети, и представяли най-различни измерения на определенията като на "вкусен" и дори "нежен". Резултатите показали категорично, че ястията са предпочитани, когато са с включени зеленчуци, например "пържола" срещу "пържола с броколи" (има оценка 7.00 срещо 8.08), но освен това ястието получава и по-добро описание, като например "нежно" (с резултат 7.00 на 7.92). Също така и оценките за готвача били много по-позитивни, когато ястието е сервирано със зеленчуци, и включвали често посочване на определения като "грижлив", "внимателен" и "способен", за сметка на по-рядък избор на такива като "небрежен", "егоистичен" и "скучен". С други думи, зеленчуците действително правят храната по-добра, не само от гледна точка на подобряване на очакванията от ястието, но също и заради това, че създават по-добро впечатление за самия готвач.

Получили се интересни резултати и относно любимите зеленчуци на децата. Повечето участници лесно си спомнили, кои са предпочитаните зеленчуци от децата им, а около дузина вида зеленчуци били особено често посочвани. Интересното е, че любимите зеленчуци на децата се променят в зависимост от възрастта им, например бриколите по-често са предпочитани от по-големите деца, а по-малките повече харесват морковено-царевичния топинг.

Накратко казано, зеленчуците определено увеличават насладата от храната. И ако хранителните качества на зеленчуците не са достатъчна мотивация за вас, за да ги добавите към ястието, то знайте, че зеленчуците могат да създадат и по-позитивно впечатление за вас като готвач - че сте по-внимателени и способни. Така че, ако искате да бъдете герой в кухнята, просто добавяйте зеленчуци към ястията и се наслаждавайте на хранителните и ЕМОЦИОНАЛНИТЕ ползи от техните качества.

Източник: /sciencedaily.com/
-