Силата на добрите думи - научно доказана

"Велико нещо е да кажеш някому една сладка дума! Велико нещо е да насърчиш някого, да му вдъхнеш вяра!" - Учителя Беинса Дуно

В този блог за добри новини сме говорили и преди за силата на добрите думи. Сега обаче има вече и научни доказателства за тази сила на думите - оказва се, че хората се справят много по-добре с поставените им задачи, ако преди това са били похвалени или са получили комплимент. Сайтът СайънсДейли съобщава за откритията на група японски учени.

Изследванията са дело на професор Нирохиро Садато от Националния Институт по Психологически науки, в партньорство с учени от Университета за напреднали проучвания с неговия Иследователски център и Технологичния Институт в Нагоя. Същият екип от учени е открил още преди това, че една и съща мозъчна област известна като стриатум (лат. corpus striatum) се активизира, когато човек получи парична награда или комплимент. А последните им изследвания показват, че когато стриатума бива активиран, хората се чувстват окуражени и се справят по-добре с поставените им задачи.


За целите на опита са били подбрани 48 възрастни, които е трябвало да научат специфично движение на пръстите (трябвало да се натиснат определени клавиши на клавиатурата в конкретна последователност, колкото е възможно по-бързо в рамките на 30 секунди). След като участниците научили упражнението, те били разделени на 3 групи. Едната група включвала оценител, който индивидуално хвалел всеки от групата, втората група се състояла от участници, които гледали как другите получават комплименти, а участниците в третата група трябвало да оценяват сами своето представяне посредством графика. Когато на следващия ден участниците били помолени да повторят упражнението, се оказало, че тези, които са получили лична похвала от оценителя, са се представили много по-добре, отколкото участниците от другите две групи. Това показва, че получаването на похвала след упражнението действа стимулиращо на хората и те се представят по-добре в последствие.

Според професор Садато, "За мозъка получаването на комплимент е точно толкова значима обществена награда, колкото е и получаването на парична награда. Ние успяхме да намерим научно доказателство, че хората се представят по-добре, когато са получили похвала след завършване на упражнението. Така че изглежда вече има научно потвърждение за верността на израза "похвалата подобрява представянето". Затова добрите думи и похвалите отправени към някого могат да се окажат лесна стратегия, която да се използва примерно в класните стаи или при рехабилитация на болни хора."

Източник: /sciencedaily.com/
-