В търсене на необикновен живот

Автор: Laura T. Coffey
Превод: Захария Манова
Източник: today.msnbc.msn.com
Фотоизточник: sv-totem.blogspot.com

Връзка към първа част на историята

Лорийн Хъдсън описва "Отличното приключение" на своя блог така:

"През юли, 2006-та година Лорийн и Джейсън започнаха да осъзнават, че въпреки младежките си надежди, мечти и влечения, някак си са се превърнали в най-обикновени и при това самодоволни жители на предградията, притежаващи практичен семеен автомобил, работещи еднообразна канцеларска работа и рядко напускащи родния си град, при това доста стресирани и в не много добро здраве. И ето че една вечер, след като децата бяха заспали, те се осмелиха отново да започнат да мечтаят."

Каква е тяхната мечта ли? Да си купят 14-метров катамаран, да тръгнат на плаване на юг от брега на Калифорния и да прекарат известно време в Мексико и отвъд него. Планират да потеглят през март или април и се надяват, понеже ще бъдат изложени на чуждата култура, децата им да научат Испанския език още от ранна възраст, а също се надяват и че пътешествието ще им помогне да се освободят от стреса на градския живот.

"Имате деца и постепенно културната среда започва да ви мачка и в крайна сметка ви обезличава" - разказва 41-годишната Лорийн от Емъривил, Калифорния. "Първо се борихме да се сдобием с къща. После успях да си намеря чудесна работа - пишех материали за Sun Microsystems. И ето че в един момент имахме всички класически придобивки, към които се стремят хората в нашата култура... Така целия ни живот постепенно започна да се фокусира все върху някакви уж спешни неща, които обаче не бяха ни най-малко съществени. Или ще е някаква работна среща в службата, или колата ще се нуждае от ремонт, или на родителска среща трябва да се ходи - всичко това ти се струва все много спешно, но в действителност не е нищо чак толкова важно. И в един момент започваш да си даваш сметка за това, започваш да разбираш в каква въртележка си попаднал и направо се хващаш за главата!"

В последствие Лорийн Хъдсън загубва работата си заради икономическата криза и това е финалния стимул за нея и съпругът и да превърнат мечтата си в реалност. Сега тя е заета с усилено събиране на екипировка за голямото им пътешествие и междувременно е започнала да обучава синовете си в домашни условия. Освен това е решила да напише и книга за всичко, което преживява семейството и, а основния и източник на вдъхновение са семейство Гифорд - семейството от района на Сиатъл, което се радва ежедневно на различни приключения в Южния Тихи океан.

Пътуването на семейство Гифорд през Тихия океан с трите им малки деца може да изглежда в много отношения доста екстремно преживяване, но родителите се кълнат, че всъщност не е чак толкова трудно за осъществяване. Те обичат да цитират популярната моряшка поговорка, която казва че "Живота на мореплавателя се състои в основната си част от рутинни действия, които обаче се изпълняват на екзотични места." "Наистина всеки би могъл да направи това" - казва майката Беан Гифорд. "Основните трудности, които човек трябва да преодолее, са най-вече от психологическо естество."

За да направят пътуването си възможно Беан Гифорд напуснала работата си като директорна дигитална медия, а съпругът и Джейми зарязал частния си бизнес. След това намерили наематели за къщата им на Bainbridge Island и през август 2008г. започнали своето плаване. Пътят им минавал на юг по крайбрежието на Тихия океан, а след това поели курс към Мексико, където стигнали през ноември същата година. Около година и половина след това напуснали Мексико, отплавали през Тихия океан в посока Френска Полинезия и в последно време се подвизават на този островен рай. Семейството живее с около $20 000 годишно и са планирали да стигнат до Австралия към края на годината.

И двамата родители Гифорд са опитни моряци, но преди да зарежат кариерите и дома си не са имали никакъв опит с домашното обучение. Оказало се обаче, че има истинско изобилие от учебни помагала и материали, и така двамата разбрали че без проблеми могат да включат и децата си - на 6, 8, и 11години - в своите мореплавателски планове. Сега, в добавка към формалните уроци като математиката, родителите могат да използват всички възможности на прякото наблюдение за допълнителни занимания с децата по география, история и култура. Така например, докато били в Мексико, прочели "Отломки от морето на Кортес" от Джон Стайнбек и изучили местната история в религиозните мисии и музеите.

Докато наближавали Маркизките острови в Южния Тихи океан прочели "Тайпи" на Херман Мелвил. В Таити пък имали практически урок - отчасти исторически, отчасти по естествени науки - за това как лейтенант Джеймс Кук заедно с натуралистът Джоузеф Банкс построили там астрономическа обсерватория, за да изучат преминаването на Венера пред Слънцето през 1769-та година. Освен всичко друго, както показват и стотиците снимки на блога на семейството, петимата Гифорд са изложени на толкова много морски живот докато се гмуркат в кристално сините води на океана, че не е никак чудно това, че и трите деца имат силно изразен интерес към морската биология.

"Да бъдеш насред всичко това наистина помага на децата да се радват на учението" - казва Беан Гифорд. "Изобщо не е нужно училището да се възприема като робски труд. Например когато видим някое изящно същество във водата после провеждаме урок - изваждаме справочниците по биология и учебниците и започваме да изучаваме съществото от научна гледна точка."

"Аз обичам науката" - потвърждава и 8-годишната Мейрън Гифорд. "Много даже!"

Следва продължение
Очаквайте трета част - Да споделяш любовта към пътуванията