Най-интересните нови видове животни за 2012г.

Както сме писали и преди в блога за "Добрите новини", нашата Земя е диво място, изобилно с всякакви форми на живот, и затова не трябва да се чудим, когато учените съобщават за нови открити видове. Ето някои от най-интересните животни, измежду хилядите нови видове, открити през изминалата година:

Imantodes chocoensis е най-новия вид тъпоглава дървесна змия, открита в североизточен Еквадор. Главата й е с размер приблизително колкото 1 стотинка. Тази змия ловува през нощта, като използва добре развитите си очи, за да проследява малки гущерчета и жаби. Снимка Omar Torres-Carvajal.


Девет нови вида дървесни тарантули са открили бразилските изследователи по атлантическото крайбрежие. Тези паяци са по-малки и компактни в сравнение с по-известните си братовчеди - сухоземните тарантули. На снимката е показан мъжки екземпляр от един от новооткритите видове - Iridopelma oliveirai. Фотография R. Bertani.


Тази змия не е отровна, а само се преструва на такава - яркото й оцветяване е само за заблуда на врага. Открита е и описана този септември от херпетолозите в Панама. Тя обитава планините Табасара, храни се с охлюви, а видът й се нарича Sibon noalamina. Снимката е на Sebastian Lotzkat.


Пак през септември учените съобщиха и за новия вид примат - маймунката Cercopithecus lomamiensis, открита в Демократична република Конго. На снимката (@Hart et al) е показан възрастен мъжки екземпляр.


В пещерите на югозападен Орегон изследователите пък открили невероятен хищник - огромен паяк с извити сърповидни нокти. Той е толкова странен, че учените е трябвало да създадат за него специално ново семейство, тъй като не се вписвал в характеристиките на никое от съществуващите семейства паяци. Новият паяк е наречен Trogloraptor marchingtoni, което преведено означава "пещерен крадец" + името на един от откривателите, а новото семейство паяци се казва съответно Trogloraptoridae и е първото ново семейство паяци в Северна Америка за последните 130 години. Снимка Griswold CE.


А това е Paucidentomys vermidax - един необичаен гризач от Сулавеси. За разлика от всички останали повече от 2000 известни видове гризачи, този гризач всъщност няма кътни зъби в устата си и на практика на него му е невъзможно да "гризе" храната си. Той се храни с дъждовни червеи и други мекотели. Снимка @Esselstyn et al.


Тази красива жаба е новооткрития вид Hyloscirtus princecharlesi от дъждовните гори на Еквадор. Както вероятно забелязвате по името, жабката е кръстена на Уелския принц Чарлс, който бил спомогнал с финансови средства за опазването на тази конкретна джунгла в Еквадор и изобщо за съхранението на дъждовните гори на Южна Америка. По данни на учените от университета Бъркли, за последните 25 години известните видове земноводни са нараснали от 3000 до над 7000. Фотография на жабчето Luis A. Coloma.


Другата нова жаба е от остров Мадагаскар. През изминалата година, в горския природен резерват Betampona на острова, са открити 36 нови вида жаби. За учените все още е загадка защо точно в този горски резерват, който е с площ по-малко от половината на Манхатън, живеят толкова много различни видове жаби, но 24 от откритите 36 вида по всяка вероятност са ендемични видове (не се срещат никъде другаде). Снимката е на Gonçalo M. Rosa.


Пак в Мадагаскар са открити и 4 нови вида супермънички хамелеони. На снимката е показан най-малкия от тези хамелеони - млад екземпляр Brookesia micra, който като възрастен достига дължина едва 29 милиметра от носа до опашката. Снимка F. Glaw et al.


Новооткрития вид гущер Cordylus marunguensi е от Демократична република Конго. Той обитава високото тревисто плато Марунгу - една област, известна с богатите си залежи на полезни изкопаеми. Снимка @Eli Greenbaum.


И още един нов вид гущер от Перуанските Анди - това е мъжки от вида Potamites montanicola (именно мъжките гущери от този вид са забележителни с ярката си окраска). Снимка @German Chávez.

Източник: /news.mongabay.com/

Ето още няколко интересни нови видове животни от изминалата година:


Синята змия (Larutia nubisilvicola) от района на язовирната стена Ксайабури в Лаос. Фотография: Michael Cota


Сляпата пещерна риба (Bangana musaei) от подземна карстова формация също в централен Лаос. Снимка Helmut Steiner.


И червенооката усойница Trimeresurus rubeus, открита в горите на Виетнамския национален парк Кат-Тиен. Снимка: Peter Paul van Dijk/Darwin Initiative.

Източник: /mongabay.com/

Някои от новите видове животни за 2011г. можете да видите тук:

http://dobritenovini.blogspot.com/2011/09/blog-post.html
-

-