Изкуството да се любуваш на есента

След като вече официално настъпи астрономическата есен, е време да си поговорим за това изкуство - да се радваш на есента. Изкуство е, защото доста хора свързват есента все с негативни емоции - с лошо време, край на летните забавления, че даже и срещнах някъде и термин като "есенна депресия"! Е, няма да го бъде. Целта на тази публикация е да ви покаже някои от добрите черти на този сезон и да ви предложи някои доста забавни дейности, които можете да вършите само и единствено през есента.

Вижте цветовете на листата!
Може да не повярвайте, но японците имат даже специален израз за това - "койокари" ( 紅葉狩). Означава буквално "на лов за червени листа". Къде да ги търсите тези листа ли? Ами в най-близкия парк, в градината, по крайпътните дървета, извън града, в планината... разходете се, огледайте се и ще ги видите! Есента е един от най-цветните и красиви сезони, сега е момента да си напълните очите с багри, дробовете - с кислород, а сърцето - с радост.

Снимайте!
Като видите дърво с красиви цветове не забравяйте и да го снимате! Направете си своя собствена колекция от красиви и вдъхновяващи есенни снимки, а след това ги споделете с приятелите си. Снимките в тази публикация са от моята колекция от миналата есен.

Включете се в прибирането на реколтата
Е, хайде де, не може да нямате някой роднина на село. Сега е момента да му погостувате и да му помогнете - било то с гроздобера, с брането на ябълките, прибирането на царевицата... че защо не и с приготвянето на зимнината. Ако чак пък толкова не познавате нито един човек занимаващ се със земеделие, то овощни градини, ферми и лозя има в изобилие в България. Потърсете информация в интернет - някои "био" ферми например търсят доброволци за работа през този сезон и срещу труда ви ще можете да си хапнете на корем истинска и чиста натурална продукция. Заслужава си да се опита такова преживяване, особено ако сте "градско чедо" и никога не сте си цапали ръцете със земеделска работа.

Птиците отлитат - изпратете ги!
Поради географското си положение и природните дадености нашата страна има изключително богата птича фауна. Освен това територията ни е част и от миграционните маршрути на много от европейските птици. Поинтересувайте се кои са защитените области около вашето населено място, какви видове птици се срещат и къде могат да се наблюдават. Повярвайте, няма по вдъхновяваща гледка от прелитащо V-образно ято птици, независимо дали са жерави, щъркели или диви гъски. Има и доста фирми, които предлагат организирани турове за наблюдение на птици, така че можете да се обърнете към някоя от тях, особено ако нямате опит в тези неща и не знаете точно къде да търсите птиците.










За финал - една мъдра мисъл на Албер Камю:
"Есента е втора пролет, защото тогава всяко листо е цвете!"

Аз отивам на "лов за червени листа", опитайте и вие!

Вижте и тази "Есенна разходка на Витоша - в снимки"

-

-