В Бразилия ще се въведе закон защитаващ Правото на Щастие

В една страна известна с бодрия си дух, обширните площи и присъщата склонност на хората да празнуват всичко възможно, необходимо ли е действително да се прокарва закон в защита на стремежа към щастие? Някои представители на законодателната власт са на това мнение и възнамеряват да обогатят Конституцията на Бразилия като предложат закон, който да направи търсенето на щастие неотменно право. Очаква се предложението да бъде одобрено веднага от Сената, след което Законопроектът ще може да отиде за разглеждане в долната камара на парламента.

Дебатът започва един месец преди началото на прочутия Бразилски карнавал - един шумен празник, който обаче се счита от официалните власти в Рио де Жанейро за най-голямото празненство в света. Все пак привържениците на идеята смятат, че Законопроекта е сериозно начинание, което цели отстраняването на резките икономически и социални неравенства в страната. "Тук в Бразилия, ние имаме икономически растеж, но без наличието на социален растеж" - казва Мауро Моторин, директор на Движението за Щастие - неправителствената организация, обезпечаваща законодателството. "Посредством изменение на Конституцията, ние искаме да се провокира дискусия, за да се търсят начини за създаването на условия, в които да се запазят социалните права."

Подобни проекти за обезпечаване правото на търсене на Щастието са инициирани и от други правителства. Япония и Южна Корея вече са включили Правото на Щастие в техните конституции, а по-рано този месец британското правителство оповести подробни планове за започване на проект на стойност $3,000,000 за измерване на благосъстоянието на гражданите.

В началото на 1970 г., в Хималаите, Кралство Бутан става пионер в идеята за поддържане на "индекс на щастието." А още преди това, през 1776г. в Декларацията за независимост на САЩ е специално отбелязано, че всички хора се считат за дарени от своя Създател с някои неочуждими права, които включват правото на "живот, свобода и стремеж към щастие." Законопроектът, който ще се внесе за разглеждане в конгреса на Бразилия предвижда да се въведе израза "преследване на щастието" в член 6 от Конституцията, който гласи, че образованието, здравеопазването, храната, работата, жилището, свободното време и сигурността, наред с други въпроси, са социалните права на всички граждани.




Кристовам Буарк, който е сенатор и бивш министър на образованието, а също и поддръжник на законопроекта в Сената смята, че добавянето на фразата "преследване на щастието" е от съществено значение за подпомагане и стимулиране на обикновените хора да започнат да държат сметка на правителството, което от дълго време е упреквано, че не подсигурява основните социални услуги за бедните.

Бразилия е на път да се превърне в петата в света най-голяма икономика по времето, когато ще бъде домакин на Олимпийските игри през 2016г. Въпреки това изоставащата обществена образователна система, лошите пътища и железопътни линии и престъпността, разяждаща бедняшките квартали заплашват по-нататъшния напредък на страната.

Предложения законопроект има и противници, какъвто е например Кристиано Пиксао, конституционен експерт по право и професор в Университета в Бразилия. Той смята, че такова изменение на Конституцията е безсмислено и вероятно ще остане известно като "правен фолклор", защото една демократична държава каквато е Бразилия не се нуждае от такива правни трикове още от времето на военната диктатура от 1964 -1985г. "Това би имало смисъл, ако сме примерно в момент на редемократизация и се борим за свободни избори" - казва той. "Сега, момента просто не е такъв."

Критиките са започнали още по време на първото изслушване в Сената през ноември миналата година, когато законопроектът е бил одобрен от комисията. Даниел Зайдел от Националната конференция на епископите в Бразилия тогава определи Движението за защита на правото на "преследване на щастието" като една добра маркетингова кампания, която обаче няма да реши социалните проблеми в Бразилия.
"Няма ли да е по-добре да се говори ясно и конкретно за социалното подпомагане, за намаляване на неравенството?" - това попита той сенаторите. Но Лучано Борхес, президент на Националната асоциация на защитниците на обществеността, заяви, че движението може да вдъхне живот в легалната борба за по-силни социални права. "Това е едно чудесно предложение и с негова помощ ще се създадат инструменти, които ще позволяват посредством преследване на щастието, да се подсигурят социалните права на хората" - казва той.



Мауро Моторин от Движението за щастие се надява, че обществото ще погледне сериозно към предложеното изменение на Конституцията и ще промени също и своите очаквания. "Щастието не е игра, хората понякога го бъркат с нещо, което е излишно или маловажно, но това не е правилно" казва той. "Нуждаем се от качествено здравеопазване, но го нямаме. Трябва ни и качествено образование, но и него го нямаме. Трябва да се създадат условия за хората да могат да преследват щастието, но с обучение и познания, които ще ни подготвят да бъдем едно по-напреднало общество в бъдеще."

Източник: Independent.co.uk
Фотоизточник: Wikipedia