Езерото, което се запази непроменено за 7000 години

Изследователи от Университета в Аделаида са установили, че езеро на един от островите покрай брега на Куинсланд, Австралия, е останало почти недокоснато от климатичните промени през последните 7000 години, а освен това е устояло и на човешката намеса.

Синьото езеро, което е едно от най-големите езера на остров Норт Страдброук (North Stradbroke Island), югоизточно от Бризбейн, е било изучавано с цел да се разбере как реагира езерото на промените в околната среда с течение на времето. Учените измервали електропроводимостта и другите качества на езерната вода и правили сравнения с исторически снимки от последните 117 години, а също така изучили вкаменелостите от полен и водорасли, за да си създадат по-добра представа за историята на езерото през последните 7500 години. Резултатите, които са публикувани в журнала Freshwater Biology показват, че Синьото езеро е останало сравнително стабилно и устойчиво в продължение на хилядолетия.

Панорамна снимка ©Ashley Natt - Синьото езеро на остров Норт Страдброук, Куинсланд, Австралия

"Синьото езеро е едно от тези рядко срещани и красиви езера в Австралия. Необичайното в него е това, че е дълбоко повече от 10 метра, и въпреки това е толкова чисто, че човек може да види дъното му," - казва водещия автор на проучването д-р Камерън Бар от Университетския факултет за География, Околна среда и Популация. "Ние нямахме представа колко е уникално това езеро, докато не започнахме да измерваме широкия спектър от маркерите на околната среда. Знаехме, че е имало различни климатични промени в този регион, включително и на остров Норт Страдброук през последните десетилетия, но за това време в дълбоките части, по бреговете и в химическия състав на водата на Синьото езеро се наблюдават много малки промени."


"Ние също знаем, че е имало и значително засушаване в този район и преминаване към по-сух климат преди 4000 години, но Синьото езеро отново показва малка промяна през този период. Това е много ярък контраст в сравнение с промените в околната среда в региона, дължащи се на промените в климата. Изглежда че Синьото езеро е било важно климатично "убежище" за голяма част от сладководната флора и фауна в региона, и сега тук имаме същото състояние, каквото е било и преди 7500 години. Затова трябва да има подходящо и внимателно управление на района, за да може езерото да остане все така почти без промени и за идващите стотици и хиляди години в бъдеще" - казва д-р Бар.


Според водещият проекта и съавтор д-р Джон Тиби, също от университета в Аделаида, резултатите от изследванията могат да повлияят на решенията относно използването на сладководния водоем на остров Норт Страдброук като източник на прясна вода за континента. "Нашето изследване показва, че увеличаването на добива от подземни води представлява една очевидна заплаха за стабилността на Синьото езеро. Съществува опасност това да наруши състоянието на езерото като стабилно сладководно убежище, затова трябва сериозно да се обмисли, когато се планира водоносния хоризинт на остров Норт Страдброук" - казва д-р Тиби.

Източник: /sciencedaily.com/

-
Вижте и тези материали:

10 от най-чистите места на Земята

Преоткриха растение, което е смятано за изчезнало от 60 години

Испанското цвете, което "цъфна" след 100 години

Най-интересните нови видове животни за 2012г.
-

-